József napja van. | 2024.03.19

NAV: mintegy 20 ezer vállalkozással bővül jövőre az online pénztárgépet használók köre

2016-12-19 08:29:03

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) becslése szerint január 1-től mintegy 20 ezer vállalkozással bővül az online pénztárgépet használók köre, a kötelezettek több mint fele már igényelte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a kassza üzembe helyezéséhez szükséges kódot - mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    Kasszánként 50 ezer forint állami támogatás jár az új típusú pénztárgépekre, ha december 31-ig üzembe is helyezik őket, egy vállalkozás összesen 5 pénztárgépre tud állami támogatást igényelni - tett hozzá. 
    Ahhoz, hogy az érintett vállalkozás meg is kapja ezt a támogatást új típusú pénztárgépet, úgynevezett átszemélyesítésre alkalmas készüléket kell vásárolnia - közölte a NAV szóvivője.
    A kassza üzembe helyezési kódját az adóhivataltól kell kérni, az ehhez szükséges nyomtatvány elérhető a NAV honlapján, ezt az adóbevallást elektronikusan intézőknek az ügyfélkapun keresztül, más esetben pedig postán is fel lehet adni - ismertette. 
    Kis Péter András felidézte, hogy január 1-től 10 új tevékenységi körben, egyebek mellett a plasztikai sebészeknek, taxisoknak, pénzváltóknak, fitnesz termeknek, illetve különböző fizikai közérzetet javító szolgáltatóknak (például: szoláriumok) kell online pénztárgépet használniuk.