József napja van. | 2024.03.19

Meghalt Géza, alias Bátya

2016-12-18 23:07:18

Felröppent a hír az interneten, meghalt Kanalas Géza, alias Bátya. Géza hajléktalanként élt Kazincbarcikán. Többnyire a buszvégállomásnál lévő Spar Áruháznál töltötte napjait. Gézával minden nap találkoztam, amint ott ült vagy állt a bejárat előtt, és nagyokat köszönve kívánt jó egészséget. Géza a légynek sem ártott. Ha nem kéregetett, akkor naphosszat rótta a várost.

Alkalmanként egy százast adtam Neki, amelyet hálálkodva köszönt meg. Most is ott visszhangzik a fülemben a jókívánságai: Bátya vigyázzon magára! Jó hétvégét, jó egészséget! Vezessen óvatosan! Gézával már több éve ismertük egymást. Évekkel ezelőtt panaszkodott, hogy kéregetései miatt üldözik a rendőrök, amit egy riportban elmondott a BRTV-nek.

Egy hete éppen sorban álltam a pénztár előtt, amikor Géza beszaladt a boltba. Udvariasan, a vevőket nem zavarva vásárolt egy felest. Míg megkapta az italt, hangosan újságolta, hogy a napokban meglátogatja a lánytestvérét Sajószentpéteren, és unokatestvéreit banánnal, mikuláscsomaggal lepi meg.

Arról már nem szól a fáma, hogy valóban meglátogatta-e a rokonokat, de azzal a pár mondattal üzent a társadalomnak, amely többnyire láthatatlanként kezelte: az utcán élek, ápolatlan vagyok, de belülről nekem is érző szív dobog.

Üresebb lett a világ Géza nélkül. Sanyarú élete megmutatta azt a mélységet ahová az ember kerülhet, és rávilágított a társadalom közönyére.

Nyugodj békében Géza! Égi utad legyen boldogabb a földinél.

(Hétfő este 19 órakor a facebookon szerveződő csoport, a főtéri sárkánynál gyertyagyújtással emlékezik Gézára.)

 (Fotóó: facebook)



Képújság
Sajómente Média Alapítvány