Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: valódi teljesítményen alapulnak a béremelések

2016-12-17 13:40:38

A Fidesz szerint a következő években várható béremelések a gazdaság és az emberek valós teljesítményén alapulnak, nem pedig kölcsönökön, ahogy a korábbi kormányok idején. 

    Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az Orbán-kormány egyértelműen a munkaalapú gazdaság és a családközpontú társadalom mellett teszi le a voksot, szemben a szocialista és liberális kabinetekkel, amelyek spekulációra és segélyekre alapuló magyarellenes gazdaságpolitikát folytattak.
    Kiemelte, ennek a politikának kiemelkedően fontos elemei a fizetésemelés, az adócsökkentés, valamint a rezsicsökkentés megvédése.
    "Kölcsönből nem volt béremelés a Fidesz-kormányok alatt" - jelentette ki, majd hozzátette: a béremeléssel újabb ösztönzést kaphat a gazdaság, a családoknál pedig több pénz maradhat, amit a családi adókedvezmény, valamint az egykulcsos személyi jövedelemadó is tovább támogat. 
    Németh Szilárd a béremelések között a minimálbér és a garantált szakmunkásbér növekedését nevezte a legjelentősebbeknek.
    Hangsúlyozta, 2010-2018 között 88 százalékkal emelkedik a minimálbér, 73 500 forintról 137 800 forintra, míg a szakmunkás bérminimum a kétszeresére nő ugyanezen időszak alatt: 89 500 forintról 180 600 forintra. Németh Szilárd emlékeztetett arra is, hogy 2002-2010 között jóval kisebb mértékben emelkedett a minimálbér, hiszen akkor 50 ezer forintról indult a legkisebb kereset, az első Orbán-kormány előzetes emelését követően.
    A Fidesz alelnöke szólt arról is, hogy a minimálbér növelése kihat az egész jövedelemrendszerre, mivel a szociális juttatások egy része a minimálbérhez van kötve.
    Németh Szilárd a közös teherviselés szempontjából óriási eredménynek nevezte, hogy miközben jelenleg 780 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, addig az adózók száma még jelentősebben bővült, a korábbi 1,8 millióról 4,4 millióra és kiterjed valamennyi munkavállalóra.
    A kabinet gazdaságpolitikája összességében azt hozta magával, hogy Magyarország ma egy stabil emelkedő gazdasági pályán van, amelyen a GDP-növekedés a jelenlegi 2-3 százalékról 4-5 százalékra is emelkedhet jövőre - fejtette ki.
    A kormánypárti politikus emellett a rezsicsökkentést is a kormány fontos gazdaságpolitikájának részeként említette, amely szerinte igazságot szolgáltat azzal, hogy visszaadja az embereknek a "2010 előtt mondvacsinált okokkal elvett pénzeket". Példaként említette erre a korábbi tizenötszöri lakossági gáz- és villanyáremeléseket.
    Németh Szilárd szerint a rezsicsökkentés amellett, hogy szociális segítséget is nyújt a családoknak, rendszerszintű hatásokkal jár, mivel segít tartósan alacsonyan tartani az inflációt, a lakosság növekvő megtakarításai pedig serkentik a kiskereskedelem, valamint az állampapírok forgalmát is.
    "Hülyeséget beszélnek" - válaszolta a Fidesz alelnöke arra a kérdésre reagálva, amely szerint egyes gazdasági szakemberek úgy látják, a jelenlegi energiapiaci árak a mostaninál alacsonyabb rezsiköltségeket tennének lehetővé. Kiemelte, ezt a véleményt azok fogalmazzák meg, akik korábban támadták a rezsicsökkentést, most pedig szeretnének "pápábbak lenni a pápánál".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó