Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EP támogatja az uniós vízumkötelesség visszaállítását rendkívüli esetekben

2016-12-15 13:23:44

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megszavazta a vízummentesség azonnali visszavonhatóságára vonatkozó szabályokat, amelyek révén az Európai Bizottság és az európai uniós tagállamok szükség esetén a jelenleginél gyorsabban visszaállíthatják a vízumkötelezettséget az EU-n kívülről érkezőkkel szemben.

    Sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az EP strasbourgi plenáris ülésen a képviselők nagy többséggel - 485 szavazattal 132 ellenében - fogadták el az új szabályokat, amelyek értelmében fel lehet függeszteni az úgynevezett harmadik országokkal kötött vízummentességi megállapodásokat.
    Az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelniük, ha honfitársaik nagy számban illegálisan tartózkodnak az Európai Unió (EU) területén, vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést az EU területére, továbbá akkor, ha a nem megalapozott menedékkérelmek száma jelentős mértékben emelkedik egy adott ország állampolgárainak vonatkozásában, vagy ha a kibocsátó országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökkenne. Visszaállhat a vízumkötelezettség abban az esetben is, ha az EU-n kívüli állampolgárokhoz köthetően egy uniós tagország belső biztonsága veszélyeztetetté válik.
    A vízummentesség felfüggesztésének mechanizmusát a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt elindíthatják, de a döntésnek "releváns és objektív adatokon" kell nyugodnia - olvasható a közleményben.
    A bizottságnak egy hónapja van arra, hogy kilenc hónapra felfüggessze a vízummentességet, miután az egyik tagállam, vagy a tagállamok többsége arról értesítést küldött számára, vagy saját adatai azt indokolnák.
    A felfüggesztés után a brüsszeli bizottságnak az érintett országgal közösen kell megoldást találnia a kiváltó okok kezelésére. Ugyancsak a bizottság dolga, hogy a szóban forgó országgal kapcsolatos helyzetet figyelemmel kövesse, s évente legalább egyszer jelezze az uniós parlamentnek és a tagországok kormányait képviselő tanácsnak, hogy a vízummentességi feltételek - például az emberi jogi helyzet tekintetében - teljesülnek-e.
    Ha a vízummentesség felfüggesztését kiváltó helyzet nem változik, a bizottság további 18 hónapos hosszabbításra tehet javaslatot.
    A három éve, 2013-ban elfogadott vízummentességi mechanizmus felülvizsgálata a Grúzia, Ukrajna és Koszovó számára kilátásba helyezett vízummentességhez kapcsolódik.
    A grúz állampolgárok vízummentes beutazásáról kedden egyeztek meg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói. A megállapodás megerősítette az Európai Bizottság vízummentességre vonatkozó javaslatát, amely szerint minden uniós polgár Grúzia területén és minden grúz állampolgár az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhat.
    A grúz állampolgárok vízummentes beutazásának lehetősége a vízummentesség azonnali visszavonásának szabályozásával egy időben lép érvénybe - közölte az Európai Parlament.