Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elmélyülhet a lengyel alkotmányos válság

2016-12-14 20:26:35

 

Fennáll a veszélye a lengyel alkotmányos válság elmélyülésének - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének a lengyel jogállamiságról tartott vitáján szerdán.

 

    Timmermans aggodalmát fejezte ki a lengyel jogállamiság helyzetével kapcsolatban, ugyanakkor megjegyezte, lehetőséget kell adni az országnak, hogy felülvizsgálja a törvényjavaslatot, mielőtt az hatályba lépne.
    A vita során Birgit Sippel, az EP szociáldemokrata képviselőcsoportjának tagja hangsúlyozta, a Magyarország után Lengyelországban kibontakozó alkotmányos válság világosan mutatja, hogy egy állandó és objektív ellenőrző mechanizmusra van szükség valamennyi tagállamban a jogállamiság folyamatos ellenőrzésére.
    Az Európai Parlament már kora ősszel sürgette az Európai Bizottságot, hogy tegyen konkrét javaslatot egy ilyen mechanizmus létrehozására - tette hozzá a képviselő.
    Az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) EP-képviselőcsoportja úgy vélte, hogy a lengyel kormány intézkedéseivel "meglopja" állampolgárait. Az alkotmányos válság, az Isztambuli Egyezmény esetleges elvetése és az új gyülekezési törvény elfogadása megsértik a lengyel állampolgárok alapvető jogait.
    Az Európai Bizottság január közepén első alkalommal alkalmazta a jogállamisági mechanizmust, előzetes vizsgálatot indítva Lengyelországgal szemben az alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása és a közmédiával kapcsolatos intézkedések miatt. A hónap második felében az Európai Parlament plenáris ülésén folytatott vitát a lengyel jogállamiság helyzetéről. Brüsszel június 1-jén indította el hivatalosan a jogállamisági mechanizmust Varsóval szemben, s jóllehet a szejm július 7-én új alkotmánybírósági törvényt fogadott el, július 27-én az eljárás második szakaszába lépett.
    Az EP képviselői strasbourgi vitájukon arra szólították fel a lengyel kormányt, hogy vizsgálja felül azt a szándékát, amely szerint nem kívánja törvénybe iktatni az Isztambuli Egyezményt, Lengyelország ugyanis a múlt héten kilátásba helyezte az egyezmény ratifikálásnak elutasítását.
    A képviselők a nők elleni erőszak felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény mielőbbi elfogadását sürgették, és hangsúlyozták, hogy az unió és valamennyi tagállama mielőbb hagyja jóvá a megállapodást, és biztosítsa annak megfelelő végrehajtását.
    Az egyezményhez való csatlakozás egységes európai jogi keretet biztosít a nők elleni és a nemi alapú erőszak megelőzésére és leküzdésére, valamint az erőszak áldozatainak védelmére.
    Az Európai Bizottság márciusban tett javaslatot arra, hogy az Európai Unió csatlakozzon a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményhez, amelyet az EU minden tagállama aláírt, azonban mindössze 14 ratifikált.
    Az Európa Tanács által 2011 áprilisában elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és kapcsolati erőszak minden más aspektusára kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is.