Gedeon napja van. | 2024.03.28

Moszkva törekszik az orosz-japán békekötésre, de nem lát területi vitát

2016-12-13 14:39:00

Oroszország békeszerződés megkötésére, kompromisszumra fog törekedni Japánnal, álláspontja szerint a két ország között nincs területi vita - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nippon TV (NTV) japán televíziónak és a Jomiuri Sinbun című napilapnak adott, az orosz hírügynökségek által kedden ismertetett interjújában.

    Az orosz vezető csütörtökön kezdődő, kétnapos japáni látogatása alkalmából nyilatkozott a távol-keleti ország médiájának.
    Putyin kijelentette, törekedni fog rá, hogy a vizit alkalmából megegyezés szülessen a békemegállapodás aláírásáról, és reményét fejezte ki, hogy a látogatás során Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt megtalálják a megoldást.
    "Meg kell találnunk a kompromisszumot" - mondta, hozzátéve, hogy a megállapodásnak mindkét ország népe számára elfogadhatónak kell lennie.
    Putyin egyetértett azzal a felvetéssel, hogy mind az ő, mind Abe hazai támogatottsága magas, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs joga visszaélni ezzel a bizalommal, s hogy a megoldás meg kell feleljen az orosz nemzeti érdekeknek.
    "Úgy gondoljuk, hogy egyáltalán nincs közöttünk területi vita. Japán gondolja úgy, hogy területi problémája van Oroszországgal. Hajlandóak vagyunk erről beszélgetni" - fogalmazott az orosz elnök.
    Anakronizmusnak nevezte a békeszerződés hiányát, és elismerte, hogy ez az állapot gátolja a két ország sokoldalú kapcsolatainak fejlődését. "A kapcsolatok teljes normalizálását akarjuk" - jelentette ki.
    Kitért rá, hogy az 1956-os szovjet japán közös nyilatkozat említést tett ugyan annak lehetőségéről, hogy Moszkva átengedjen kettőt a  vitatott hovatartozású négy dél-kurili szigetből, de a dokumentum ennek feltételeként a békeszerződés aláírását nevezte meg. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a dokumentum nem mondja ki, milyen feltételek mellett történjen meg ez az átadás és hogy a szigetek kinek a fennhatósága alá tartozzanak. Emlékeztetett rá, hogy a japán fél utóbb megtagadta a dokumentumban foglaltak végrehajtását, és a tárgyalásokat csak 2000-ben újították fel.
    Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy a második világháború következményeit nemzetközi dokumentumokban rögzítették, ezért nagyon kényes ügy a vitás kérdéseket a nemzetközi jogrend alapjainak megsértése nélkül rendezni.