Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Krónika 5. rész (közteherviselés) 

2016-12-13 13:06:31

 A közteherviselést és az állami feladatok ellátását érintő egyes törvények módosításának keddi parlamenti vitájában a Jobbik és az MSZP is azt kifogásolta, hogy a jövőben politikai vezetők sportszövetségek élére kerülhetnek. 

    
    A Jobbik megtiltaná, hogy politikai vezetők sportszövetségek élére kerüljenek 
    
    Szilágyi György jobbikos képviselő azt tette szóvá, hogy a "salátatörvény" egyik rendelkezése szerint a jövőben politikai vezetők sportegyesületek tisztségviselői is lehetnek. Szerinte ez összefüggésben van az úszószövetség elnöki posztjának megüresedésével, így már a miniszterelnök, a miniszterek és államtitkárok közül is választhatnak majd új vezetőt a szervezet élére.
    Azt is felvetette, hogy Tállai András államtitkár eddig jogszerűtlenül lehetett a Mezőkövesd FC elnöke. 
    Úgy vélte: a javaslatban megmutatkozik a Jobbik és a Fidesz közötti különbség, mert míg a Fidesz saját "hűbéres rendszerének" elemeként kezeli a sportot, addig a Jobbik kormányra kerülése esetén megtiltja majd a minisztereknek, államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, polgármestereknek és országgyűlési képviselőknek, hogy sportági szövetségek, egyesületek vezetőik legyenek.
    A képviselő külön bírálta, hogy a birkózó szövetség élén az olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok Hegedűs Csabát a fideszes Németh Szilárd váltotta, akinek szerinte "annyi köze van a birkózáshoz, hogy ő nap mint nap birkózik szavakkal, amikor nyilatkozik".
     
    Tállai: nem összeférhetetlen az államtitkári poszt a Mezőkövesd vezetésével
    
    Tállai András a vitában elhangzottakra reagálva közölte: nem összeférhetetlen az államtitkári posztja a Mezőkövesd FC vezetésével, hiszen társadalmi megbízatásban végzi utóbbit, amire a jogszabályok eddig is lehetőséget adtak.
    Ugyanakkor jelezte: a javaslat szerint a jövőben munkaviszonyban és egyéb megbízásos jogviszonyban is elláthat majd politikai vezető ilyen posztot. Még Fideszt sem alapították meg, amikor már ő már a mezőkövesdi sportért dolgozott - jelezte.
            
    MSZP: nem szerencsés, ha állami vezetők sportszövetséget vezetnek
    
    Varga László, az MSZP képviselője szerint nem biztos, hogy az úszószövetség elnöki posztjával van összefüggésben a kérdés, lehet, hogy egy jelenlegi sportszövetségi vezető, például Németh Szilárd vagy Kubatov Gábor akar államtitkár lenni.
     Hangsúlyozta: az MSZP szerint nem szerencsés, ha állami vezetők vagy országgyűlési képviselők sportklubok, szövetségek vezetői, mert ez a korrupció melegágya lehet és a versenysemlegességgel is ellentétes.
    
    Az elnöklő Sneider Tamás a vitát lezárta és szünetet rendelt el; az Országgyűlés munkája 14 órakor határozathozatalokkal folytatódik.