Auguszta napja van. | 2024.03.29

A hazai acélipar fellendülését várja a kínai importra kivetett dömpingvámtól a Carboferr

2016-12-13 10:43:09

 

Az európai és a hazai acélipar fellendülését várja a Kínából importált acélipari termékekre kivetett uniós dömpingvámtól az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. 

 

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény rámutat, hogy drasztikus mértékű dömpingvámot vetett ki az Európai Bizottság több, Kínából importált acélipari terméktípusra, így komoly fellendülés várható az európai alapanyaggyártásban, amely tavaly a nagy tömegben érkező olcsó távol-keleti acélipari termékek miatt szinte teljesen összeomlott. 
    Az Európai Bizottság október elején hozott döntésével hivatalosan is helyt adott az európai gyártók azon panaszának, hogy a kínai acélipari termékek rendkívül nyomott áron érkeznek az európai piacra, veszélyeztetve ezzel a teljes európai acélipart. Az Európai Bizottság az ötvözetlen durvalemezekre és egyéb nehézlemezekre 65-74 százalék, míg  a melegen hengerelt acéltekercsekre 13-23 százalék közötti dömpingvámot vetett ki augusztusig visszamenőleg érvényes hatállyal. 
    Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. vezérigazgatója szerint az intézkedés mérsékelheti az európai acélipari ágazatra gyakorolt külső hatásokat és az európai nehézipar újra a saját gazdasági ciklusát folytathatja. Emellett a dömpingvámnak köszönhetően várhatóan fel fog gyorsulni a kínai kapacitáscsökkentés is, a hatóságok pedig tovább fogják ösztönözni az ottani ipari szerkezetváltást és modernizálást.
    Kína ugyanakkor éppen a hét elején jelezte az Európai Uniónál és az Egyesült Államoknál, hogy a kínai import esetében a dömpingár-ellenes intézkedésekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által elfogadott szabályokat kellene alkalmazni. 
    A Kínával 2001-ben kötött megállapodás tizenöt éves átmeneti időszakra engedélyezte a WTO tagjainak, hogy Kínát nem-piaci gazdaságként kezeljék. A kínai importra ennek alapján vethettek ki a tagokétól eltérő módon dömpingvámot a megállapodás lejártáig, 2016 december 11-éig. Addig az esetleges kínai dömpingvámok megállapítása során a tagok harmadik felek által alkalmazott árakat is használhattak referenciaként. Az egyezményben foglalt átmeneti időszak a hét végén lejárt.