Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyre könnyebben találnak új munkát a magyar álláskeresők

2016-12-13 09:42:52

 

Egyre könnyebben találnak új munkát a magyar álláskeresők, és minden korcsoportban emelkedett a munkavállalói bizalom az elmúlt évben a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb, reprezentatív munkaerőpiaci felmérése szerint.

 

    Az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatásuk szerint a munkaerőpiaci stabilitási index az utolsó negyedévben 64 pontra emelkedett a 100 fokú skálán, ami az előző év azonos időszakához képest és 2016 előző negyedévéhez képest egyaránt 3 ponttal magasabb.
    Az index azt méri, mennyire bíznak a munkavállalók abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének meg annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne illetve, hogy megérzésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget. Minél magasabb a mutató értéke, a munkavállalók annál stabilabbnak érzik saját pozíciójukat.
    Iskolai végzettség alapján továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 ponttal, utánuk 65-65 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók, a legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők pedig 51 ponttal zárják a sort. Korcsoport alapján enyhe emelkedés tapasztalható minden szegmensben.
    Az újbóli elhelyezkedés esélyének megítélése egyértelműen pozitív irányba változott az elmúlt két évben: míg 2014, illetve 2015 novemberében átlagosan 30, illetve 36 pontos értéket, addig idén már 43-at vett fel a skála.
    Ami a karrier jövőképet illeti, a válaszadók 15 százaléka érzi úgy, hogy legfeljebb 3 évig maradna meg a munkahelye, az ő körükben csaknem minden harmadik munkavállaló a cég esetleges megszűnésével magyarázta félelmeit.
    Majdnem minden ötödik munkavállaló a saját pozícióját érzi fenyegetve 3 éven belül, közülük 32 százalék a leépítéstől tart, míg 29 százalékuk azt gondolja, hogy át fogják alakítani a céget és megszüntetik azt a részleget, amelyen dolgozik.
    A szektorok szerint nem figyelhető meg érdemi különbség, jelenleg a közigazgatási dolgozók a legbizakodóbbak 67 ponttal, közvetlenül őket követik az iparban és a kereskedelemben dolgozók 66, illetve 65 ponttal. A lista végén hagyományosan a mezőgazdaságban dolgozók állnak 51 ponttal. 
     A falvakban és a városokban élők körében egyaránt 64-64 pontra nőtt a stabilitási index a tavalyi 58 és 62 után, ugyanakkor továbbra is a budapestiek a legbizakodóbbak 67 ponttal. Továbbra is a Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon élők a legoptimistábbak 66-66 ponttal.