Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az adó- és járulékszabályok módosítása javítja a gazdaság versenyképességét

2016-12-12 21:15:00

 

A parlament elfogadta azokat az adó- és járulékszabály-módosításokat, amelyek megteremtik a jogszabályi hátterét annak a hatéves bérmegállapodásnak, amelyet november 24-én írt alá a kormány a szociális partnerekkel. A következő években egyszerre lehet jelentős bérintézkedéseket elindítani, ugyanakkor a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően komoly adócsökkentések is bekövetkezhetnek, jelentősen javítva ezzel a gazdaság hatékonyságát és versenyképességét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
    Ismertette: a kormány a bérmegállapodásban vállalta, hogy a társasági adó mértékét 2017-től egységesen 9 százalékra csökkenti a jelenlegi 19 (500 millió forint árbevétel felett), illetve 10 (500 millió forint árbevétel alatt) százalékról. Ez a szaktárca számításai szerint 400 ezer vállalkozás számára 145 milliárd forint tehercsökkenést jelent. Abban bíznak, hogy a következő évtől a vállalkozások ennek köszönhetően többet fognak beruházni, fejleszteni, vagy a megtakarított pénz egy részéből bérintézkedéseket hajtanak végre, ami a fogyasztási oldalon az állam számára akár többletbevételt is jelenthet. 
    A miniszter kifejtette: az egységes 9 százalékos adókulccsal jelentősen javul a magyar gazdaság adóversenyképessége. Azzal mindenképpen számolni lehet, hogy az intézkedés hatására 2017-ben a korábban tervezett 3,1 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés valósulhat meg. A 2017-es költségvetés legfontosabb számait az intézkedés miatt nem kívánják módosítani.
    A parlament támogatta a kormány azon javaslatát is, hogy az egyéni vállalkozói szja egységesen 9 százalék legyen, aminek révén 1,5 milliárd forinttal több marad ennél a körnél. 
    A kisvállalati adó (kiva) mértéke jövőre a mostani 16-ról 14 százalékra, 2018-ban pedig további 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik. Ez jelentősen segíti majd azokat a kisvállalatokat, amelyeknél a bérköltség meghaladja a nyereséget.
    A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) 2017-től a mostani 6 millió forinttal szemben évi 12 millió forint árbevételig lehet igénybe venni. Jelenleg 160 ezer vállalkozás fizet kata típusú adót, a szaktárca azzal számol, hogy 2017-ben 30-40 ezerrel is bővülhet a kata alá bejelentkezettek száma. 
    A munkáltatói járulék 2017-ben 27 százalékról 22 százalékra csökken, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal, 20 százalékra. Sőt, a kormány vállalta azt is, ha 2017-ben a bruttó bér növekedése eléri a 11 százalékot, további 0,5 százalékponttal csökkenhetnek a járulékkulcsok, tehát már 2018-ban a mostani 27 százalék helyett 19,5 százalékos járulékot fizethetnek a vállalkozók. 2019-től pedig négy éven keresztül további 2-2 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék mértéke, ha 6 százalékot elér a bérnövekedés, tehát összességében 27 százalékról 15,5 százalékponttal csökken, több mint megfeleződik a munkáltatói járulék - fejtette ki a miniszter. 
    A kormány a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékének csökkentésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulás (eho) mértékének csökkentését is kezdeményezte 2017-től 27-ről 22 százalékra, 2018-tól pedig tovább csökkenhet 20 százalékra.
    Varga Mihály az adómódosítások közül kiemelte még, hogy a lakáspiac élénkítése érdekében kezdeményezték, hogy a megszerzett ingatlant öt év után adómentesen lehessen eladni.
    A miniszter kitért arra is, az, hogy az adócsökkentés most bérnövekedéssel párosul, nem csupán azoknak jelent jelentős változást 2017-től, akik minimálbért, garantált bérminimumot kapnak, hanem azoknak is, akik többet keresnek, mert a munkáltatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az adó- és járulékcsökkentéssel felszabaduló összegekből bérintézkedéseket hajtsanak végre.