Gedeon napja van. | 2024.03.28

Még négy napig igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina

2016-12-12 08:00:31

 

Péntekig, december 16-áig igényelhető térítésmentesen a méhnyakrák elleni vakcina azon lányoknak a számára, akik az általános iskola 7. osztályába járnak - mondta Szentes Tamás országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornának hétfőn. 

 

    Jelezte, Magyarország a harmadik Európában az oltottság szempontjából Portugália és az Egyesült Királyság után, az elmúlt években az érintetteknek mintegy 75 százaléka igényelte a védőoltást, idén ez az arány várhatóan magasabb lesz. 
    Önként vállalt oltásról van szó, amelyhez szülői beleegyezés szükséges, ezért az oltás úgy igényelhető, hogy a szülők visszaküldik a beadhatóságról szóló nyilatkozatot. 
    Évente több mint 1000 méhnyakrákos daganat igazolódik és évente mintegy 400-an vesztik életüket miatta - mutatott rá a tisztifőorvos, aki szerint ennél is többre tehető azoknak a száma, akik emiatt elvesztik termékenységüket.     
    Szentes Tamás a műsorban arról is beszélt, hogy a múlt héten agyhártyagyulladásban elhunyt gimnazista környezetét felmérték, és mintegy 50 embert részesítettek antibiotikumos védelemben. A hétvégén felmerült, hogy ennek ellenére kialakult a betegség valakinél, de ez nem igazolódott, így elmondható, hogy sikerült a diák környezetét megvédeni - közölte.