Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brahms és Dvorák művei hangoznak el a Pannon Filharmonikusok előadásában

2016-12-10 16:02:00

 

Brahms és Dvorák művei hangzanak el a Pannon Filharmonikusok koncertjén december 16-án Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével, Gérard Korsten vezényletével a Müpában.

    A műsorban a 19. század két fontos zeneszerzőjének művei szerepelnek. A Pannon-bérlet második hangversenyén Bogányi Gergely először adja elő a pécsi együttessel Brahms d-moll zongoraversenyét, ezt követően Antonín Dvorák VI. (D-dúr) szimfóniája hangzik el. Az est karmestere az idei évadban második alkalommal dirigálja a pécsi zenekart - közölte a zenekar az MTI-vel.
    Johannes Brahms I. zongoraversenyének érdekessége, hogy eredetileg szimfóniának készült, és Brahms csak barátja, Robert Schumann halálának hatására alakította át versenyművé.     
    Dvorák VI. szimfóniájához a zenetörténészek vélekedése szerint éppen Brahms II. szimfóniája szolgált a legfontosabb inspirációval, különösen az első és az utolsó tételek hasonlóságára szokták felhívni a figyelmet. Dvorák művét azonban mindenképpen egyedivé teszi a cseh nemzeti stílus jelenléte, amely a későbbiekben alkotásai meghatározó elemévé vált.
    Bogányi Gergely számos versenygyőzelme közül kiemelkedik az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny első díja, 2000-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 2005-ben az ország legfiatalabb Kossuth-díjas művésze lett.