Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés nemzetközi kezdeményezésből

2016-12-07 07:15:07

 

Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezésből a Magyar Közlöny keddi számában olvasható kormányhatározat szerint.

 

    "A Nyílt Kormányzati Együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít" - írta az MTI-hez eljuttatott reagálásában a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd este. 
    Hozzáfűzték, hogy a jelentésekben a Magyarországot "folyamatosan bíráló, úgynevezett civil szervezetek" véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban figyelmen kívül hagyták, és ezért semmi értelme, hogy az ország fenntartsa tagságát "egy ilyen - az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért - szervezetben".
    A közlemény szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden értesítette a kormány döntéséről a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát.
    Magyarország 2012-ben csatlakozott a több mint ötven országban működő Nyílt Kormányzati Együttműködéshez, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium akkori tájékoztatása szerint a kormányzati antikorrupciós program részeként.