Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdődött Joseph Kony egyik alvezérének pere a Nemzetközi Büntetőbíróságon

2016-12-06 16:55:00

 

Megkezdődött a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt ugandai hadúr, Dominic Ongwen pere kedden a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

    A tárgyaláson az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű gerillacsoport egykori alvezére tagadta az ellene hozott felhozott vádakat.
    A brutális támadásairól hírhedt, Joseph Kony vezette milícia egykori alvezérét hetven bűncselekmény, köztük gyilkosságok és nemi erőszak elkövetésével vádolják.
    "Isten nevében tagadom a vádak mindegyikét" - mondta Ongwen a bíróság előtt.
    A volt hadúr 2015-ben feladta magát a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó amerikai erőknek, később onnan szállították át Hágába.
    A vád képviselője szerint enyhítő körülményként vehetik figyelembe, hogy Ongwent 1990-ben, 14 éves korában elrabolta az LRA, amikor iskolába igyekezett. A fiút erőszakkal sorozták be katonának, ám gyorsan felkapaszkodott a ranglétrán.
    Az Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át rettegésben tartó LRA tagjai hírhedt kegyetlenséggel bánnak ellenfeleikkel, például büntetésként levágják az elfogottak végtagjait, fiatal lányokat erőszakolnak meg és szexrabszolgaként tartanak fogva.
    Háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt Joseph Kony ellen is vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság az Ugandában és a szomszédos országokban kirobbant gerillaháborúban vállalt szerepéért, de őt egyelőre nem sikerült kézre keríteni.