Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fiatalok gyakornokká válását segítő program indult

2016-12-06 13:20:36

 Fiatalok gyakornokká válását segítő program indult, a vállalkozások 1,9 és 30 millió forint közötti támogatásra pályázhatnak - közölte Illés Tímea, a projekt regionális szakmai vezetője kedden Szegeden.

    Az uniós és hazai forrásokból indult programot hat szakképzési centrum konzorciuma valósítja meg, a projektre összesen 25,34 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a kormánymegbízott a pályakezdő fiatalok gyakornokként történő elhelyezkedését segítő program dél-alföldi nyitórendezvényén.
    Pályázatot magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatnak be, a megvalósítás helyszíne azonban nem lehet a közép-magyarországi régió. Egy cég minimálisan 1,9 millió forint, legfeljebb pedig 30 millió forint támogatást igényelhet, így a teljes keretösszeg akár több mint 13 ezer fiatal elhelyezkedését is segítheti - tudatta Illés Tímea.
    A gyakornoki programban olyan 25 év alatti Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzettséggel rendelkező fiatalok vehetnek részt, akiknek nincs felsőfokú végzettsége vagy felsőoktatásban szerzett szakképzettsége. Számukra 9 hónapon át munkabér-támogatás jár, amely a garantált bérminimum - idén havi bruttó 129 ezer forint - és bruttó 200 ezer forint közötti összeg lehet. A cégeknek 4,5 hónapos továbbfoglalkoztatást kell vállalniuk, és a bér ez időszak alatt sem csökkenhet - közölte a szakember.
    Országosan eddig csaknem 1300 pályázatot nyújtottak be, az átlagos támogatásigény 7 millió forint volt. A Dél-Alföldön 275 vállalkozás 360 gyakornokot kívánt bevonni a programba.