Auguszta napja van. | 2024.03.29

Adventi felkészülés a februári Cziffra Fesztiválra

2016-12-06 10:02:02

 

A jövő februári második Cziffra György Fesztivál felvezetéseként az adventi időszakban is számos program várja az érdeklődőket a fővárosban.

 

    A MOM Parkban elhelyeztünk egy pianínót, amelyen bárki zongorázhat és koncerteket is szerveztünk, minden hétvégén fiatalok játszanak. A Vörösmarty téri karácsonyi vásáron is lesznek koncertek, a helyszínen található standon Cziffra György-kottákat, CD-ket és a 2017-es fesztiválra jegyeket is lehet vásárolni - mondta Balázs János zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli adásában.
    A legendás magyar zongoraművész emlékét ápoló Balázs János  pénteken a Zeneakadémia nagytermében A zongora sorozatban Cziffra György 1962-es BBC koncertjének műsorát fogja eljátszani.
    A második Cziffra György Fesztivált 2017. február 21. és 26. között rendezik meg a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián. A fellépők között lesz mások mellett Mischa Maisky lett születésű csellista, Fazil Say török zongoraművész, Lajkó Félix hegedűvirtuóz és Rost Andrea énekes.
    "Célom, hogy Cziffra György végre elfoglalja méltó helyét Magyarországon a legnagyobbak között. Terveink szerint a fesztivál 2021-re, Cziffra György születésének századik évfordulójára világméretű rendezvénnyé tud bővülni" - tette hozzá Balázs János.
    Mint kifejtette, bár soha nem találkozott Cziffrával, zenéjén és életútján keresztül komoly hatással volt rá.
    "Őszinte volt, csak azt akarta megvalósítani, ami benne volt. Érzelemdús volt, a tökéletességre törekedett és lenyűgöző volt a technikája, amelyet saját maga alakított ki. Emiatt is nehéz eljátszani a Cziffra-átiratokat, de ezekben nagy lehetőség van, és ő maga is mindig azt kérte, hogy mindenki a saját egyéniségét fejezze ki ezekben a darabokban" - mondta Balázs János.