Ottó napja van. | 2020.07.02 | MNB középárfolyam:

NGM: a kormány további lépéseket tervez a fekete gazdaság visszaszorítására

2016-12-05 09:36:51

 

A kormány további lépéseket tervez a fekete gazdaság visszaszorítására, a bankkártya-elfogadó terminálok számának növelésére,az adó-adminisztráció csökkentésére, és a lakosság pénzügyi tudatosságának javítására - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    Hornung Ágnes szerint túl sok készpénz van forgalomban, ebben közrejátszik a kevés kártya-felhasználási lehetőség, illetve, hogy a magyar lakosság pénzügyileg még nem tudatos.
    A Magyar Nemzeti Bank felmérései szerint a készpénz előállítása, tartása a kormányzatnak évi 500 milliárd forintba kerül.
    Ha az országban európai szintre tudnák növelni a készpénzkímélő, például bankkártyás fizetési módokat, akkor a készpénz forgalomban tartásának összegét évi 150 milliárd forinttal lehetne csökkenteni.
    Hornung Ágnes kiemelte: a helyzet javítása érdekében a kormány már döntött a kártyaelfogadó terminálok számának a növeléséről.
    Az államtitkár közölte: a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon az adózással eltöltött idő európai, illetve világviszonylatban is igen magas. A helyzet javítása érdekében 2017-től az adóhatóság tölti majd ki a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallását, valamint egyszerűsödnek két adónem, a kata és a kiva rendelkezései is.