Auguszta napja van. | 2024.03.29

Médiatanács: 104,6 milliós támogatás helyi és körzeti tévéknek műsorgyártásra

2016-12-05 08:36:33

 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa összesen 104,6 millió forint támogatást szavazott meg helyi és körzeti televízióknak a műsorgyártását finanszírozó pályázat legújabb fordulójában - közölte az MTI-vel hétfőn az NMHH.

    A tájékoztatás szerint hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok számára ítélt meg támogatást a testület a Magyar Média Mecenatúra program keretében futó műsortámogatási pályázatának harmadik fordulójában. 
    Közölték: a tanács a döntéssel a Győr+ Televízió, a Gyula Televízió, a Kapos Televízió, a Bajai Televízió, a Veszprém TV, a kiskunhalasi Halas TV és a XII. kerületi Hegyvidék Televízió hírműsorainak elkészítéséhez járul hozzá. Közéleti magazinműsor kategóriában támogatást nyert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irány Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a Rábaközi Televízió, a mohácsi Csele TV, a Soltvadkerti TV, a Gotthárd TV, a Hajdúnánási Televízió és a Pest megye 35 településén elérhető Régió Plusz Televízió. 
    Kulturális magazinok finanszírozásában kap segítséget a Gyula Televízió, a Zalaegerszegi Televízió, a szigetszentmiklósi DunaMédia TV, az Ózdi Városi Televízió, az Érd TV, a Nyíregyházi Televízió, a Szarvason, Csabacsűdön és Békésszentandráson látható Körös Televízió, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey Televízió. 
    A testület döntött a 2016-os Nemeskürty István történelmi dokumentumfilm pályázat kiírásáról is. A maradandó kulturális értékeket képviselő, archív anyagok felhasználásával készülő, XX. és XXI. századi történelmi eseményeket feldolgozó közszolgálati műsorok gyártásának támogatására a médiatanács összesen 105 millió forintot különít el. Egy-egy 50-52 perces filmre maximum 25 millió forintos támogatásért lehet pályázni úgy, hogy az elnyert összeg nem haladhatja meg az alkotás tervezett összköltségének háromnegyedét - jelezték. 
    Emellett 2016-os online alkotások készítését támogató Neumann János pályázati eljárásban a tanács újraválasztotta a pályázat bírálóbizottságának elnöki tisztségére Koltay Gábor film- és színházi rendezőt, a bizottság tagjainak pedig továbbra is Gajdics Ottó újságírót és Sipos Szilvia szerkesztő-műsorvezetőt.
    Rádiós pályázati és médiafelügyeleti eljárásokban is döntést hozott a médiatanács; az Eger 101,3 MHz helyi frekvencia pályázati eljárásában hiánypótlást kért mindkét pályázótól, a Mátra Centrum Kft.-től és az FW Befektetési Kft.-től. A Paks 96,3 MHz hasznosítására szintén két pályázati ajánlat érkezett, ahol a grémium ugyancsak hiánypótlásra szólította fel a Rádió 96,3 Kft.-t és a Hullám Média Kft.-t. 
    A médiatanács felvilágosítást kér a Közösségi Rádiózásért Egyesülettől, amely a budapesti kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítására egyedüliként nyújtott be pályázatot. A médiatanács a Central Médiacsoport Zrt. és a Hearst Central Kft. összefonódásának médiaágazati engedélyezéséről előzetes szakhatósági hozzájárulást adott.