Tivadar napja van. | 2024.04.20

Újabb rendőrkontingens indult útnak a szerb-bolgár határszakaszra

2016-12-05 07:36:33

 

Elindult a harmadik magyar rendőrkontingens a szerb-bolgár határszakaszra hétfőn, hogy segítsen az illegális bevándorlás elleni fellépésben. A húsztagú egységet Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka indította útnak. 

 

    Balogh János - aki az országos rendőrfőkapitány műveleti helyettese is - a Készenléti Rendőrség budapesti központjában rendezett ünnepségen azt mondta: a magyar rendőrség régóta törekedett arra, hogy magas szintre emelje a szerb rendőrséggel a kapcsolatot az illegális bevándorlás kezelhetővé tétele érdekében. Hozzátette: a szerb rendőrség eddig nem látott intenzitással, együttműködési szándékkal fogadja a magyar rendőröket és lép fel az illegális migrációval szemben. 
    Ismertette: Szerbiát Bulgária és Macedónia irányából is illegális migrációs nyomás éri, a lépcsőzetes védelmi rendszer kialakításában Magyarország is segíti. 
    Beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban a Szerbiában rekedt illegális bevándorlók száma nem emelkedett számottevően, ezért várhatóan a Magyarországra bejutni próbáló illegális bevándorlóké is csökkenni fog. Úgy vélte: ez nemcsak a hatékony rendőri fellépésnek köszönhető, hanem az egyre hidegebbre forduló időjárásnak is. 
    A kontingens tagjaitól azt kérte: az előző egységekhez hasonlóan határozottan, de emberségesen és szakszerűen lássák el feladatukat. 
    A délkelet-európai rendőri együttműködési egyezmény keretében október 24-étől három, váltásonként húsztagú magyar rendőri egység vesz részt a szerb-bolgár határ védelmében. A magyar rendőrök szolgálati gépkocsikkal, teherszállító gépjárművel és hőkamerával felszerelt szolgálati gépjárművel segítik a határszakasz védelmét. 
    Az első kontingens október 24-étől november 16-áig látott el határőrizeti feladatokat a szerb-bolgár határszakaszon. A második kontingens 2016. november 15-én indult el a balkáni térségbe.