Auguszta napja van. | 2024.03.29

1956 - Egykor mind idegenek voltunk - Magyarok Kallos Bea fotóin

2016-12-04 08:54:49

 

Magyarországot 1956-ban elhagyni kényszerülő, jelenleg Brüsszelben, Göteborgban, Párizsban és Londonban élő emigránsokat mutat be Kallos Bea Egykor mind idegenek voltunk című portrésorozata, melyről az MTVA/MTI fotóriportete december 8-án a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Napfényműtermében tart vetítéssel egybekötött beszámolót.

 

    Kallos Bea sorozata azokat a ma már idős embereket mutatja be, akik immár hatvan éve Nyugat-Európa nagyvárosaiban élnek és azóta őrzik rendületlenül magyarságtudatukat. 
    "Olyan fotóriportokat akartam készíteni 1956-os menekültekkel, amelyek a magyarságukat jelképező tárgyakkal együtt ábrázolják őket" - mondta el az MTI-nek a fotográfus.
    Kallos Bea hozzátette, minden portréalanyról a saját otthonában készített képet, majd azokat a tárgyakat örökítette meg, amelyek a kivándorlók számára a legerősebben jelképezik Magyarországot és a magyarságukat. Ez lehet akár egy régi családi fotó, egy tubus Piros Arany vagy egy népi motívumokkal díszített ruhadarab ugyanúgy, mint egy Budapest feliratú tányér. A tárgyakról stúdiókörülmények között készültek felvételek, ezzel kiemelve azokat a hétköznapi kontextusból - számolt be a fotóriporter.
    Kallos Bea december 8-án a képek mellett néhány a portrésorozat alanyaival készült videóinterjút is bemutat, és az anyag elkészüléséről, a fotóalanyok felkutatásáról, az utazásról és a személyes benyomásokról is beszélni fog.