Gedeon napja van. | 2024.03.28

Stratégiai együttműködés a Fertilia Kft. és az EuroChem vállalatcsoport között

2016-12-02 18:30:45

 

Stratégiai együttműködés jött létre a Fertilia Kft. és a világ piacvezető  műtrágyagyártó csoportja, az EuroChem között - jelentették be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.   

 

    Andriy Savchuk, az EuroChem Agro divízió ügyvezető igazgatója szerint az EuroChem a megállapodás révén lép be a kelet-közép-európai műtrágyapiacra, ahol eddig nem volt jelen.
    A két fél együttműködése a továbbiakban az EuroChem Agro Hungary Kft.-ben valósul meg. Az új cég főként a közös kutatásfejlesztési tevékenységet végzi majd. Egyben az új cég nyújtja majd a Fertilia Kft. szolgáltatásait a magyarországi vevőknek, az EuroChem Agro Hungary Kft. kínálatában megtalálhatók lesznek az EuroChem által gyártott műtrágyák is - mondta Simon Péter, az EuroChem Agro Hungary Kft. operatív, a Fertilia Kft. ügyvezető igazgatója.
    Az EuroChem Agro Hungary Kft.-t 3 millió forintos alaptőkével hozták létre, és 100 százalékban az EuroChem vállalatcsoport tulajdonában van - mondta Andriy Savchuk, az MTI kérdésére. 
    Elmondta, hogy az általa képviselt cég évente 12 millió tonna műtrágyát értékesít, de az árbevétel csökkenő tendenciájú, mivel a műtrágya árak estek. Eddig az EuroChem csak tömegcikkeket értékesített Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon, de most már a speciális prémium igényeket kielégítő műtrágyák piacán is meg kívánnak jelenni - tette hozzá.
    Simon Péter arról beszélt az MTI-nek, hogy a Fertilia Kft. tavalyi árbevétele 8 milliárd forint körüli volt, ez hasonló az előző évihez. Az idén viszont a tavalyinál mintegy 10 százalékkal kisebb árbevétellel számolnak, a műtrágyapiacon csökkenő árak miatt.
    A stratégiai együttműködés az innovációs gondolatok cseréjét jelenti elsősorban, valamint azt, hogy a Fertilia Kft. termékeit a világpiacon is megismerhetik, és a magyar cég így - a kereslet függvényében akár 5-6-szorosára is bővítheti a jövőben termelőkapacitását - mondta a Fertilia Kft. ügyvezető igazgatója. 
    Az EuroChem az agrokémiai ipar világszinten vezető vállalata elsősorban nitrogén és foszfor műtrágya, valamint bizonyos szerves vegyipari termékek előállításával, illetve vasérccel foglalkozik. Tevékenysége kiterjed a műtrágya előállításához szükséges szénhidrogén kitermelésre is. Az EuroChem jelenleg két nagy kitermelésű kálium bánya zöldmezős fejlesztésén dolgozik Oroszországban, a Volga térségben és Uszolszkij területen. A vállalatcsoport székhelye Svájcban, Zug helységben található, innen végzi gyártó és disztribúciós tevékenységét Belgiumba, Kínába, Kazahsztánba, Litvániába, az Egyesült Államokba és Oroszországba. Összesen több mint 23 400 főt foglalkoztat világszerte - írták.
    A csoport honlapja szerint az idén az első három hónapban 3,3 milliárd dollár árbevételt értek el, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A csoport kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) eredménye 33 százalékkal,   816 millió dollárra csökkent.