Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Visszaküldte az államfő az Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről szóló törvényt

2016-12-02 18:16:00

 

 Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely állami tulajdonba vette volna a budapesti Erzsébet teret.

 

    Az államfő a Kövér László házelnöknek címzett levelében azzal indokolt, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, s a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.
    A terület egy november 22-én elfogadott törvény erejénél fogva, december 15-ével ingyenesen került volna át az államhoz; ezt az aktív kikapcsolódás lehetőségét ötvöző közösségi tér megteremtésével és működtetésével indokolták.
    A köztársasági elnök felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályban szereplő négy helyrajzi szám egyike maga a 2,6 hektáros Erzsébet tér, ami a fővárosi önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona. Az önkormányzati törvényre hivatkozva jelezte: az állam vagy más önkormányzat javára történő átruházás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
    Az államfő arra is rámutatott, hogy a jogalkotásról szóló törvény előírja: a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy állami, helyi önkormányzati vagy más szervezetek élhessenek a jogállásukat vagy a feladatkörüket érintő jogszabályok tervezeteinek véleményezési jogával.
    Áder János arra kérte az Országgyűlést, hogy a jogszabályban előírt eljárás lefolytatását követően tárgyalja meg és fogadja el ismét a törvényt.