Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olasz népszavazás - ANSA igazgatóhelyettese: akármi lesz az eredmény, mindenkinek az a legjobb, ha Renzi a helyén marad

2016-12-02 17:58:00

 

Magas részvételi arányt vár a vasárnapi alkotmányos népszavazáson Stefano Polli , az ANSA olasz hírügynökség igazgató-helyettese, aki az MTI-nek pénteken elmondta, akármi is lesz a referendum eredménye, közös érdek, hogy Matteo Renzi miniszterelnök a helyén maradjon. 

 

    Stefano Polli szerint a mostani referendum más, mint a korábbiak, és ez a részvételi arányban is megmutatkozik majd. 
    "Szerintem az urnákhoz járuló olaszok száma felülmúlja majd a várakozásokat" - mondta emlékeztetve, hogy már a levélszavazattal korábban voksoló külföldi olaszok között is precedens nélküli, negyven százalékos volt a választási részvétel. 
    Megjegyezte, mindenképpen hasznos, ha az olasz parlament átalakításáról a szavazásra jogosultak nagy része voksol, bár a jelenlegi olasz belpolitika helyzetben a vasárnap urnákhoz járulók jelentős hányada nem az alkotmányos reformokról, hanem Matteo Renzi miniszterelnökről fog szavazatával véleményt mondani. "Az eredetileg alkotmányos kérdéseket érintő népszavazás mintha más bőrt kapott volna, és politikai megmérettetéssé változott" - kommentálta Stefano Polli. 
    A hovatalos hírügynökség volt külpolitikai rovatvezetője, mostani igazgató-helyettese egyidejűleg vázolta a népszavazás lehetséges forgatókönyveit. 
    Stefano Polli úgy vélekedett, ha a vasárnapi szavazáson az urnákhoz járulók többsége igennel voksol, vagyis támogatja a reformot, Matteo Renzi miniszterelnök sikeresen tesztelte kormányát és jelentősen megerősíti politikai pozícióját. Ebben az esetben ki fogja használni győzelmét, és a referendum után keresztülviszi a választási törvény átalakítását is. 
    Ha a nemek lesznek többségben és a népszavazás kudarccal zárul, ez erős és negatív jelzés lesz Matteo Renzi számára, aki már korábban bejelentette, hogy a referendum bukásakor benyújtja lemondását.
    "Sok függ attól, hogy ilyen esetben a nemek mekkora többségben lesznek" - tette hozzá Stefano Polli arra utalva, hogy ha a nemek többsége nem lesz elsöprő, Matteo Renzi távozása nem lesz feltétlenül szükséges. 
    Az olasz újságíró szerint ebben az esetben Sergio Mattarella államfőtől függ a döntés. Stefano Polli kifejtette, köztudott, hogy minden olasz köztársasági elnök, így Sergio Mattarella is, az Olaszországban gyakori kormányválságban az ország stabilitását tartja szem előtt. Sergio Mattarella a parlamenti pártokkal egyeztetve dönti majd el, mi a jobb Itália számára. Stefano Polli kijelentette, biztosra veszi, hogy az olaszok többsége, még Matteo Renzi politikai ellenfelei is úgy gondolják, hogy a referendum kudarca nem jelenti szükségszerűen a miniszterelnök eltávolítását. Ha Matteo Renzi lemond, újabb megbízatást kaphat az államfőtől. 
    "Teljesen mindegy, ki mit hangoztatott a választási kampányban, Olaszországban kevesek hisznek a miniszterelnök távozásában" - közölte Stefano Polli. Megjegyezte, hogy az esetleges kudarc esetén Matteo Renzi - még ha marad is a kormányfői székben - mindenképp meggyengül. 
    Stefano Polli előrejelzése szerint a szavazatok összeszámlálása gyors lesz és hétfő kora reggel már tudni lehet majd a népszavazás eredményét, és akármi is legyen az eredmény, Matteo Renzi első útja hétfőn mindenképpen az elnöki palotába vezet az államfővel történő egyeztetésre.