Emma napja van. | 2024.04.19

Czibere: megjelent a Tanoda program folytatásáról szóló pályázat

2016-12-02 14:36:31

 

Megjelent a Tanoda program folytatásáról szóló, kétmilliárd forintos keretösszegű pályázat azon régóta működő tanodák számára, amelyek a tavaly kiírt pályázaton nem kaptak támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

 

    A pályázati kiírás szerint a támogatási kérelmeket jövő év január 9-től 2019. január 9-ig lehet benyújtani, a kérelmeket pedig több részletben bírálják majd el. 
    Czibere Károly felidézte, 2015-ben 5,3 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg a tanodáknak szóló pályázat, amelynek eredményét augusztusban hirdették ki. A régóta működő tanodák egy része azonban - különböző okok miatt - nem nyert ezen a kiíráson.
    A kormány viszont fontosnak tartja, hogy az ezekben dolgozók "tapasztalatai ne menjenek veszendőbe, a szakemberek ne széledjenek szét, tudásuk ne váljon semmivé", ezért írták ki a kétmilliárd forintos kiegészítő pályázatot - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az első körben nem támogatott mintegy száz tanodának a néhány hónapos forráskiesését haza forrásból szeretnék pótolni.
    2018-ig így összesen 7,3 milliárd forintból mintegy 270-280 tanodát tud támogatni a kormány - emelte ki.
    Az államtitkár úgy fogalmazott, a tanoda program az egyik legsikeresebb felzárkózási programja a kormánynak, az egyik legfontosabb eszköz az iskolai eredményesség javításában, valamint annak elősegítésében, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek valódi esélyt kapjanak, ne morzsolódjanak le, és hogy a hátrányos helyzet vagy a szülők anyagi helyzete ne determinálja a gyerekek alacsony iskolai végzettségét.
    Elmondta azt is, hogy a tanodák komplex szolgáltatást nyújtanak, mivel nem csak korrepetálással segítik a gyerekek tanulmányait, hanem tanórán kívüli programokat, foglalkozásokat szerveznek, amelyek a gyerekek különböző képességeit is fejlesztik.
    A Tanoda program "hosszútávon megtérülő beruházás az egész társadalom számára" - hangsúlyozta Czibere Károly.