Emma napja van. | 2024.04.19

Varga Mihály: a gazdaság versenyképességét a kutatásfejlesztés befolyásolja

2016-12-02 12:39:02

 

A gazdaság versenyképességét hosszú távon a kutatásfejlesztés, a vállalkozói szellem és a mindezeket támogató gazdaságpolitika befolyásolja - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések pénteki átadó ünnepségén Budapesten. 

 

    Varga Mihály felidézte a novemberben a szociális partnerekkel közösen elfogadott bérmegállapodást, amely egyszerre támogatja a béremelést és a versenyképesség javítását.       Kiemelte: a 6 évre szóló megállapodás révén a munkaadók járulékterhei olyan mértékben csökkenek 2022-re, hogy Magyarország versenyképessé válik majd a régiós országokkal.     Arról is beszámolt, hogy bár az európai uniós források elsősorban a kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgálják, de folytatódik a nagyvállalatok beruházásait támogató kormányzati program is.     Varga Mihály közölte: a magyar gazdaság előtt továbbra is az a feladat áll, hogy hogyan tud felzárkózni ahhoz a világgazdasági versenyhez, amelyben a díjazott vállalkozások többsége már részt vesz.     Novemberben a hónap beruházója elismerést a Horváth Rudolf Intertransport Kft., a hónap kis- és középvállalkozása díjat a Naponta Kft. kapta, a hónap startup vállalkozása címet pedig a Sybrillo nyerte el.     A hónap beruházója díjat decemberben az Egis Gyógyszergyár Zrt., a hónap kis- és középvállalkozása elismerést a Renner Bt. kapta, a hónap startup vállalkozás címet pedig a Leopoly Kft.  vehette át.     Az 1986-ban alakult Horváth Rudolf Intertransport Kft., nemzetközi és belföldi árufuvarozással, szállítmányozással, logisztikával és raktározással foglalkozik.  A cég 300 gépjárműből álló flottával, valamint a hatvani és gyöngyösi ipari parkban működő logisztikai központjaiban több mint 25 ezer négyzetméteres raktárkapacitással rendelkezik. A szállítmányozási vállalat új logisztikai központot épít, illetve 125 új járművet is vásárolt, amivel  újabb munkahelyeket teremt.     A Naponta Kft. 2011 óta foglalkozik a Cerbona müzli szeletek, müzlik, gabonapelyhek, zabtermékek, tészták gyártásával és forgalmazásával. A 130 embert foglalkoztató cég az idén 250 millió forintos beruházással bővítette termelését, új gyártósort állított üzembe. A cég megváltozott munkaképességű alkalmazottakat is foglalkoztat.     A Sybrillo 2014-óta foglalkozik videó-kiegészítők előállításával, első termékük egy olyan saját fejlesztésű kamera-stabilizátor, amelyet GoPro akciókamerákhoz használnak és egy mobilalkalmazás segítségével távirányíthatóvá tesznek.     
    A 103 éves Egis Gyógyszergyár Zrt. több mint 4000 munkavállalót foglalkoztat. A cég hazai és uniós forrásból, konzorciumi partnereivel 2,3 milliárd forint összegű támogatást nyert el új készítmények kutatására-fejlesztésére, valamint az e termékek piacra kerülését segítő gyártókapacitás létrehozására a vállalat körmendi telephelyén. A beruházás összköltsége 5,6 milliárd forint. Olyan betegségek kezelésére szolgáló termékek fejlesztését kezdi meg, amelyekre jelenleg nincs megfelelő készítmény. A fejlesztés keretében 4000 négyzetméter alapterületű új üzemet építenek, amely megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek.     A Renner Bt. 1991-ben alakult családi vállalkozás, műszaki gumiáruk, ezen belül présvulkanizált gumi-fém cikkek gyártásával foglalkozik, rezgéscsillapítókat, ütközőket, lökésgátló elemeket gyárt, amelyeket az ipar, a mezőgazdaság, az épületgépészet és a közlekedés területén alkalmaznak. Megrendelőik között szerepel egyebek mellett a Mercedes, a Bombardier és az Airbus. Az exportaránya meghaladja a 90 százalékot. A cég zöldmezős beruházásaként felépült gyártócsarnokaik összterülete közel 6000 négyzetméter, ahol mintegy 200 dolgozót, köztük megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatnak. A fejlesztéshez egy 97 millió forint értékű GINOP és egy 93 millió forint értékű DAOP pályázati támogatást nyert a Bt.     A budapesti és San Francisco-i központtal rendelkező Leopoly 2015-ben a Leonar3Do International cégcsoportból indult spin-off vállalkozásként jött létre. A cég személyre szabott tárgyak megalkotására alkalmas szoftvert fejleszt, amellyel mindenki számára elérhetővé válik a 3D nyomtatás egyedi élménye.  A Leopoly szoftverét a világ számos országában használják már oktatási célokra és a cég oktatási szolgáltatása már magyar nyelven is elérhető.