Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lerakták az új diósgyőri stadion alapkövét

2016-12-01 12:19:59

 

Ünnepélyes keretek között helyezték el csütörtökön az új diósgyőri labdarúgó-stadion az alapkövét. A létesítmény 10,9 milliárd forintból épül meg, és csaknem 15 ezer férőhelyes, multifunkcionális aréna lesz.

 

    Az alapkőletételben Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár, Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester, Pásztor Ervin, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezető igazgatója és Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője működött közre.
    Kriza Ákos kiemelte, hogy "korszakos jelentőségű" sportfejlesztések zajlanak a városban az új stadionhoz kapcsolódva. Emlékeztetett arra, hogy megújul a Miskolci VSC sporttelepe, és ez indította el az új atlétikai stadionnal kapcsolatos fejlesztést is, valamint javul a birkózók létesítményhelyzete is, de megemlítette az úszást és a jégkorongot is. 
    "A város történetében még soha nem fordult elő, hogy két év alatt ennyi sport célú fejlesztés megvalósuljon" - mondta a polgármester, és hozzátette: ezek a beruházások óriási lendületet adhatnak a miskolci sportéletnek. 
    Szabó Tamás arról beszélt, hogy az új DVTK-stadion Miskolc és az észak-magyarországi régió megújulásának egyik fontos eleme. Bízik abban, hogy akárcsak a réginek, az új stadionnak is kiemelkedő lesz a közösségformáló ereje - tette hozzá.
    A DVTK új stadionja fedett lelátójú, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak megfelelő, nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas létesítmény lesz. A Miskolci VSC sporttelepén kialakítanak egy NB I C-kategóriás pályát, így jövőre, az építkezés alatt a DVTK élvonalbeli labdarúgócsapata ott játssza majd a hazai meccseit.
    Az új diósgyőri stadion főépületének földszintjére az öltözők, a bírói, orvosi és egyéb kiszolgáló helyiségek kerülnek, az első emeleten pedig mobilfalakkal osztható rendezvénytér épül, a pályára nyíló nagy terasszal. Az irodákat, a médiastúdiókat és az úgynevezett skyboxokat (páholyokat) a második emeleten alakítják ki.
    A fűthető futballpályát műfüves sáv veszi körül, ahol többek között akadálymentesített pódiumok épülnek mozgásukban korlátozott nézőknek.
    Az új diósgyőri aréna a tervek szerint 2018 tavaszára készül el, sport-, kulturális és egyéb rendezvények megtartására is alkalmas lesz, ha pedig Budapest elnyeri a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogát, akkor labdarúgó-selejtezők otthona is lehet.