Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Parlament jóváhagyta a jövő évi uniós költségvetést

2016-12-01 12:07:53

Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) csütörtökön a jövő évi uniós költségvetést, amelyet korábban már a tagállamok kormányait tömörítő tanács elfogadott, a megállapodást így törvénybe iktathatják.

    Az elfogadott költségvetés értelmében az Európai Unió 2017-ben 157,86 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 134,49 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege.
    A tanács hétfőn hagyta jóvá a jövő évi büdzséről szóló kompromisszumos egyezséget, amelyről a két intézmény képviselői november közepén jutottak megállapodásra. A miniszterek úgy fogalmaztak: "a költségvetés tükrözi az EU főbb prioritásait, egyebek mellett a migrációs válság kezelését, valamint a beruházások ösztönzését, amely a várakozások szerint a gazdasági növekedés serkentését és új munkahelyek teremtését is maga után vonja".
    A migrációs válság kezelésére és a biztonság megerősítésére 5,91 milliárd eurót különítenek el a költségvetésben, ez 11,3 százalékkal több, mint idén volt. Az EU ezzel az összeggel fogja segíteni a tagállamokat a menedékkérők áthelyezésében, az érkezők befogadására szolgáló központok felállításában, az integrációs programok finanszírozásában és a jogosulatlan kérelmezők visszatoloncolásában. Ugyancsak ebből a keretből finanszírozzák majd a terrorellenes intézkedéseket és a határvédelem megerősítését is.
    Az Európai Parlament sajtószolgálata kiemelte, a tárgyalások során az EP 500 millió euróval bővítette a fiatalok munkához jutásának támogatását célzó programok költségvetését, illetve elérte, hogy további 200 millió eurót fordítsanak infrastruktúra-fejlesztésre, kutatásra és a kis-és középvállalkozások támogatására.
    Az egyezkedés során mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó EP, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács engedett valamennyit, de a parlament többet, így a végül elfogadott összeg a kötelezettségvállalások szintjén magasabb, a tényleges kifizetések terén pedig alacsonyabb az eredeti bizottsági indítványnál.