Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vizi E. Szilveszter: Trump győzelme jó hatással lesz az amerikai-magyar kapcsolatokra

2016-11-28 14:32:21

 

Donald Trump elnökké választása jó hatással lesz Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kapcsolatokra - mondta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) és a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke hétfőn Budapesten.

 

    Vizi E. Szilveszter, aki kutatóként, egyetemi tanárként hosszabb ideig élt az Egyesült Államokban és az elnökválasztás idején is ott tartózkodott, a Gutmann Fórum rendezvényén beszélt a republikánus Trump győzelmének amerikai értékeléséről.
    Mint mondta, az amerikai értelmiség és az ottani sajtó szerint Amerika ezúttal nem pártokra szavazott, hanem a változásra. Donald Trump ugyanis úgy tudott győzni, hogy "senki sem támogatta". Barack Obama egyenesen alkalmatlannak nyilvánította, de a kampány végén a saját pártja is eltávolodott tőle.
    Trump így lett a "legkisebb fiú" az amerikai emberek szemében, akit nem szeret a hatalom, és aki nem is egy párt embere, így tehát feltételezhető, hogy valóban értük küzd - fogalmazott az akadémikus.
    Ugyanakkor Hillary Clinton demokrata párti jelölt legfőbb programja az volt, hogy ugyanazt csinálja majd, mint a jelenlegi elnök, "csak jobban". A választók pedig erre azt felelték: "ez nekünk nem kell".
    Vizi E. Szilveszter kitért arra, hogy noha Magyarországról nézve, a magyar sajtóból tájékozódva leginkább csak az látszott, hogyan szidalmazza egymást a két jelölt a kampány során, valójában nagyon nagy különbség volt közöttük. 
    Kifejtette: Amerikában az átlagos jövedelmek harminc éve nem növekedtek, így a középosztály - beleérve az orvostársadalmat is - lecsúszott. Trump adócsökkentési ígérete - függetlenül attól, hogy mit mondott a sajtó - nem a gazdagoknak, hanem elsősorban az amerikai középosztálynak és az alsóbb rétegeknek kedvez, a milliárdosok ugyanis rengeteg dolgot el tudnak számolni.
    Hozzátette, Trump másik célja, hogy visszavigye az ipart Amerikába, az elmúlt évtizedekben ugyanis a termelés jóformán eltűnt az országból. Ez alacsonyan tartja az árakat, de ezzel együtt a jövedelmeket is. A külföldön, Kínában, Pakisztánban megtermelt, onnan az Egyesült Államokba bevitt termékek profitja a gyártást kihelyező és az importot szervező kevesek kezébe kerül, míg korábban a gyártásban részt vevők valamennyien részesültek belőle.
    Vizi E. Szilveszter rámutatott arra, Trump illegális bevándorlókkal szembeni magatartása is más, mint a korábban megszokott, hiszen az amerikai elnökjelöltek újra és újra elnézőek voltak a problémával szemben. Trump azonban feltette a kérdést: milyen állam az, amelyben több millióan élnek illegálisan?
    A Gutmann Fórum 2009-ben jött létre a gazdasági világválság okainak kutatására.