Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: a Gyurcsány-kormányt nem érdekelte, lesz-e elég házi- és gyermekorvos

2016-11-28 13:23:06

 

A Gyurcsány-kormányt valójában soha nem érdekelte, hogy lesz-e megfelelő háziorvosi és gyermekorvosi ellátás a magyar településeken - kommentálta a Fidesz azt, hogy a DK hétfőn a háziorvosi praxisok állami finanszírozásának emelésére szólított fel.

 

    A Fidesz közleményében rámutatott: a Gyurcsány-kormány alatt folyamatosan kivonták a pénzt az egészségügyből, csökkentették a háziorvosi praxisok állami támogatását. A kisujjukat sem mozdították azért, hogy az elöregedő háziorvosok és gyermekorvosok utánpótlását biztosítsák, ezzel pedig veszélybe sodorták az alapellátás biztonságát - írták.
    Kitértek arra, hogy a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a pénzt az egészségügybe, az alapellátás támogatását is már 50 százalékkal növelte. A betöltetlen háziorvosi és gyermekorvosi praxisok betöltésére ösztöndíjprogramot, letelepedési és praxisvásárlási támogatást biztosítanak, a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak idén 10 milliárd forint - praxisonként havi 130 ezer forint - plusztámogatást nyújtanak.
    Emellett fejlesztési program indul az alapellátásban, és jelentősen nő a népegészségügyi programok finanszírozása is, hogy még több szűrővizsgálatot végezhessenek el. Az önkormányzatoknak lehetőséget adtak arra is, hogy a háziorvosok helyi iparűzési adóját elengedjék - sorolta a kormánypárt, hozzátéve: 2017-ben 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben.