Emma napja van. | 2024.04.19

A köztelevízió a kampányra hivatkozva nem adta le a miniszterelnökkel készült interjút

2016-11-28 10:28:34

 

A képviselőház kulturális bizottsága elé idézték Irina Radut, a román közszolgálati televízió (TVR) elnök-vezérigazgatóját hétfőn, amiért a médium a választási kampányra hivatkozva a voksolás utánra halasztotta a Dacian Ciolos miniszterelnökkel készült interjú sugárzását.

 

    A felvételt, amely még múlt szerdán készült, eredetileg A falu élete című műsor vasárnapi adásába szánták, de a TVR szombat este azt közölte a miniszterelnökkel, hogy a választások előtt az interjú csak a választási kampányműsorban kerülhet adásba. A médium arra hivatkozott, hogy Dacian Ciolos az egyik párt - a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) - kampányának egyik "arca", plakátokon és kampányvideókban jelenik meg, és emiatt az interjú azt a benyomást keltheti, hogy bújtatott választási propaganda.
    Ciolos szerint a vele készült felvétel kizárólag tájékoztató jellegű, ezért nem egyezett bele, hogy azt egy választási kampányműsorban adják le: így született döntés a TVR-ben a halasztásról.
    Radu Carp, a TVR igazgatótanácsának liberálisok által jelölt tagja a tévé etikai bizottságától követelte az eset kivizsgálását, emlékeztetve, a 2014-es elnökválasztás előtt a TVR-t nem akadályozták meg hasonló aggályok abban, hogy Victor Ponta akkori miniszterelnökkel A falu életében interjút sugározzon, pedig Ponta a szociáldemokraták államfőjelöltje volt akkor, Dacian Ciolos viszont nem indul a mostani december 11-i parlamenti választásokon.
    A képviselőház kulturális bizottságát is annak liberális elnöke Gigel Stirbu hívta össze, állítása szerint azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és független képviselők is szorgalmazták a TVR vezérigazgatójának beidézését.
    A tavaly novemberben beiktatott szakértői kormány vezetőjeként Ciolos igyekszik politikai függetlenségének legalább a látszatát megőrizni, de a liberálisok politikai ellenfelei, elsősorban a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták (PSD) képmutatással vádolják, a kampányban pedig támadásaik fő célpontjává tették.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó