Csongor napja van. | 2024.04.16

Lengyel miniszterelnök: jó kompromisszumot kell kötni

2016-11-28 07:09:29

 

A lengyel miniszterelnök szerint jó kompromisszumra kell jutni a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalásokon, de arra is ügyelni kell, hogy az uniós országokban élő britek és a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok ne váljanak a brit kilépési folyamat túszává.

 

    Beata Szydlo, aki hétfőn Theresa May brit miniszterelnökkel találkozik a Downing Streeten, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent cikkében azt írta: reméli, hogy Nagy-Britannia új viszonyrendszere az EU-val a lehető legszorosabb lesz, és az arányosság elvére, valamint a jogok és a kötelezettségek kiegyensúlyozott érvényesítésére épül majd.
    Nagy-Britannia és Lengyelország évek óta közösen dolgozik a nyitott, kevésbé bürokratikus és gazdaságilag versenyképesebb Európai Unió megteremtésén, és hasonló módon ítéli meg a modern kor biztonsági kihívásait. Éppen ezért Lengyelországot valószínűleg bármely más országnál mélyebb szomorúsággal töltötte el a brit EU-tagságról rendezett - a kilépést pártolók győzelmével végződött - népszavazás eredménye - írja a lengyel kormányfő.
    Beata Szydlo szerint Nagy-Britannia kilépése az EU-ból azt jelenti, hogy azok, akik azon fáradoznak, hogy az EU gazdaságilag gyakorlatiasabb szerveződéssé váljon, hamarosan elveszítenek egy fontos stratégiai partnert.
    A lengyel miniszterelnök szerint ebben a helyzetben jó kompromisszumra van szükség, olyanra, amely Nagy-Britannia és Lengyelország számára a lehetséges legjobb lehetőségeket kínálja a gazdasági és a biztonsági együttműködésre.
    Lengyelország ebben konstruktív partner lesz, de azt Londonnak kell meghatároznia, hogy Nagy-Britannia a jövőben milyen szintű együttműködésre törekszik az Európai Unióval - áll a lengyel kormányfő hétfői cikkében.
    Beata Szydlo szerint egy dolog már most is bizonyos: a többi EU-országban élő britek, illetve az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárok millióiban nem szabad azt az érzést kelteni, hogy túszokká váltak, közös kötelesség maximális biztonságuk és jólétük biztosítása, bármelyik országot választották is lakhelyüknek. Ez azt jelenti, hogy nemcsak tartózkodási jogosultságaikat, hanem a társadalombiztosítási rendszerek megfelelő összehangolását is garantálni kell a Csatorna mindkét partján - fogalmaz a brit lap hétfői kiadásában megjelent írásában a lengyel miniszterelnök.
    Theresa May több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítható lesz a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése. A brit kormányfő többször hangoztatott véleménye szerint azonban a brit EU-tagságról tartott népszavazás megmutatta azt is, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.