Emma napja van. | 2024.04.19

Németh Zsolt: Magyarország üdvözli a ciprusi egységért tett erőfeszítéseket

2016-11-25 17:08:00

 

Magyarország üdvözli a ciprusi újraegyesítésért tett erőfeszítéseket, és ha létrejön a tervezett föderális állam, az jó példa lehet két eltérő nemzetiség, kultúra és vallás együttélésére a 21. században - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-nek.

 

    A politikus az Európa Tanács parlamenti közgyűlése állandó bizottságának ülésén vett részt Cipruson.
    Az eseményről beszámolva kifejtette: Magyarország az ENSZ békefenntartó műveletei keretében jelentős kontingenssel vállal szerepet a ciprusi béke fenntartásában. Az elmúlt 42 év során sosem kerültünk olyan közel a helyzet megoldásához, mint most - vélekedett.
    Úgy látja, a kedvező fejlemények fontos összetevője, hogy először fordult elő, hogy a megállapodásról kizárólag a két érintett fél tárgyalt, semmilyen külső erő nem avatkozott be, így igen előrehaladott állapotba jutott Észak-Ciprus és a Ciprusi Köztársaság megállapodása. Ha sikeres lesz a folyamat, akkor két állami entitás által létrehozott föderális állam valósulhat meg, és a föderáció létrehozásával több hatáskört közösen irányítanának, felügyelnének - magyarázta.
    Németh Zsolt kiemelte: az Európa Tanács az emberi jogok és a jogállamiság őreként szerepet játszhat a megállapodás eredményeként létrejövő föderális állam vonatkozásában az emberi jogok védelmének finomhangolásában, hiszen az intézménynek ebben már nagy gyakorlata van.
    (Észak-Cipruson 1974-ben államcsínyt hajtottak végre, majd 1983-ban egyoldalúan kikiáltották a köztársaságot. Észak-Ciprust jelenleg kizárólag Törökország ismeri el.)
    A politikus arra is kitért, hogy az Európa Tanács elnökségét fél évre Ciprus vette át, és ebben az időszakban célul tűzte ki egy kulturális örökségvédelmi egyezmény elfogadását, amit Magyarország is támogat.