Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdte munkáját a letelepedési kötvényeket vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság

2016-11-25 11:24:50

 

Megkezdte munkáját pénteken a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság.

 

    Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az ülést követő sajtótájékoztatón bírálta, hogy nem működhetnek hivatalos parlamenti bizottságként. Szerinte ez egy MSZP-Fidesz paktumnak köszönhető.
    Ismertette, hogy a tavaszi ülésszak végén jelentéssel szeretnék zárni munkájukat, addig pedig hatóságokat, a kötvénykibocsátó cégek képviselőit, politikai szereplőket hallgatnának meg.
    Az árnyékbizottságot rotációs rendszerben elnöklik, a december közepére tervezettet az LMP vállalta, s azon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékeseit szeretnék meghallgatni a sajtó nyilvánossága előtt.
    Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője azt hangoztatta: munkájuk bizonyítja, hogy kormánypártok nélkül is van népképviselet. Szóvá tette, hogy a Fidesz 2010 előtt az offshore üzletek ellen volt, a kötvények esetében azonban azok megmaradtak, mert - mondta - ez volt a kormánypárt érdeke.
    Az ellenzéki politikus jelezte, írásbeli kérdéssel fordul Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez az ügyben, milyen személyes anyagi érdekeltsége van a letelepedési kötvényekben.
    Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő egyszerű lopásnak minősítette azt, ami a kötvényekkel történik. Elmondta azt is: vállalta annak megszervezését, hogy gazdasági szakértőkkel, nemzetközi jogászokkal tekintsék át a rendszer hátterét.
    Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke a párt képviseletében közölte: konstruktívan kíván részt venni az anomáliákat feltáró munkában, hogy mielőbb meg lehessen szüntetni a letelepedési kötvények jelenlegi, veszélyes és kockázatos formáját.