Auguszta napja van. | 2024.03.29

Összefogást szorgalmaznak a termőföldek védelméért

2016-11-24 19:30:00

Összefogást szorgalmaztak a termőföldek védelméért a jövő nemzedékek szószólójának hivatalában szervezett konferencián csütörtökön felszólalók - közölte az alapvető jogok biztosa és a Magyar Természetvédők Szövetsége az MTI-vel.

    A közlemény szerint Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója hangsúlyozta, hogy a talaj nem helyettesíthető, helyhez kötött érték. Olyan vagyon, melynek gazdasági értékelése nem tükrözi természeti értékét, a talajfunkciók ellátásához nélkülözhetetlen élővilágát.
    Kiemelte, hogy a talajvagyonhoz nem csak a mezőgazdasági termőterületek, az erdők, a természeti területek, hanem a városok talaja is hozzá tartozik. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvényből fakadóan a talaj védelme, fenntartása és megőrzése a jövő számára mindenki kötelessége.  
    A talaj pusztulása, a termőföldek tönkretétele gazdasági célból globális jelenség - emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban még nincs olyan jogszabály, amely uniós szinten védené a talajt, a termőföldet. Ezért fontos lépésnek tartja, hogy több mint 400 európai civil szervezet fogott össze a People4Soil (Emberek a talajért) európai polgári kezdeményezés keretében, amely azt szorgalmazza, hogy szülessen meg egy talaj- és termőföldvédelmi uniós jogszabály.
    Ehhez a kezdeményezéshez várják a magyar állampolgárok csatlakozását is - tette hozzá Fidrich Róbert.