Csongor napja van. | 2024.04.16

December 1-jén Párizsban tervezett merényletsorozatot a leleplezett terrorkommandó

2016-11-24 14:24:38

December 1-jén  tucatnyi párizsi létesítmény ellen tervezett merényletsorozatot a hétvégén leleplezett terrorkommandó - közölték csütörtökön rendőrségi források.

    A dél-franciaországi Marseille-ben és a kelet-franciaországi Strasbourgban vasárnap előállított hét gyanúsított közül kettőt szabadon engedtek, öt másik őrizetbe vételét pedig meghosszabbították a hatóságok, kihallgatásuk jelenleg is tart. 
    A csoport december 1-én tervezett tucatnyi, az interneten kiválasztott létesítmény ellen merényletet. A potenciális célpontok között szerepelt a francia bűnügyi rendőrség párizsi központja, a karácsonyi vásár a Champs-Élysées sugárúton, a Párizshoz közeli Disneyland park, kávéházi teraszok a főváros északkeleti negyedeiben, egy párizsi metrómegálló, valamint vallási helyek - közölte a forrás az AFP francia hírügynökséggel.
    Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a vasárnapi hatósági akcióval sikerült elejét venni az ország ellen régóta tervezett terrortámadásnak. A tájékoztatás szerint a kézre kerített hét gyanúsított 29 és 37 év közötti francia, marokkói és afgán állampolgár. 
    Az egyik marokkói férfira egy partnerország hívta fel a figyelmet, a többiek viszont ismeretlenek voltak a francia hírszerzés előtt. 
    A Marseille-ben előállított két férfit kedden szabadon engedték a hatóságok. A többiek, eredetileg 96 órás őrizetbe vételét csütörtökre virradó éjjel hosszabbították meg. 
    Erre a maximálisan 144 órára szóló meghosszabbításra, azaz hatnapos kihallgatásra csak abban az esetben van lehetőség, ha nyomozók azonnali terrortámadástól tartanak, illetve akkor, ha a nyomozás nemzetközi együttműködést igényel.   
    Az ügyben indított nyomozás keretében június 14-én már két francia állampolgárt őrizetbe vett a rendőrség. Azzal gyanúsítják őket, hogy ők finanszírozták a most leplezett csoport terrorista tevékenységét, ami közvetlen kapcsolatban állt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai vezetőivel. 
    A feltételezett kommandóba sikerült a francia titkosszolgálatoknak beépülniük, és egy hamis fegyvereladási akcióval csapdába csalni a gyanúsítottakat - értesült a Le Figaro című napilap, amely úgy tudja, hogy a Strasbourgban előállított francia gyanúsítottak közül ketten 2015-ben Szíriában jártak, de erről a hatóságok csak a letartóztatásukat követően szereztek tudomást. 
    A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során a hatóságok dzsihadista propagandaanyagot és fegyvereket találtak. 
    Franciaországot 2015 eleje óta egy sor terrortámadás érte. Közülük a legvéresebb a tavaly november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozat volt, amelyben 130-an vesztették életüket. Idén július 14-én egy teherautós ámokfutó 86 emberrel végzett az ország déli részén fekvő Nizzában.
    Nyomozói körökből származó információk szerint idén már csaknem 20 terrortámadást hiúsítottak meg, és terrorszervezetekkel való kapcsolatok miatt 418 embert állítottak elő Franciaországban.