Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas: Magyarország következetesen kiáll a GMO-mentesség mellett

2016-11-24 10:49:10

 

Magyarország következetesen kiáll a GMO-mentesség mellett, amelynek eredményeként létrejött a Szövetség a GMO-mentes Európáért, a kezdeményezéshez eddig 11 uniós tagállam és hat unión kívüli ország csatlakozott - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön, Budapesten egy nemzetközi agroökológiai tanácskozás megnyitóján.

 

    A miniszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megrendezett I. Európai és közép-ázsiai regionális agroökológiai konferencián arról is beszélt, hogy az agroökológia nemcsak a fenntartható és környezetbarát gazdálkodást alkalmazza mint módszert, hanem épít a hagyományos és a józan észen alapuló vidéki gondolkodásmódra is. Ezt az elvet tükrözi a 2012-ben elfogadott magyar Nemzeti vidékfejlesztési program, amelynek keretében 2014-ben öko-akciótervet fogadtak el és azóta ezt alkalmazzák is.
    Hozzátette, az agroökológia olyan interdiszciplináris terület, amely magába olvasztja az agronómia, a közgazdaságtan, az ökológia és a társadalomtudományok eredményeit, és ezeket szintetizálva kívánja a mezőgazdaságban alkalmazni.
    A magyar agrárminiszter beszélt arról is, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete az idei évet a hüvelyes növények évének választotta. A hüvelyesek szerepéről szólva a miniszter hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében mint növényi eredetű fehérjeforrás az egészséges táplálkozásban játszanak nagy szerepet.
    Kiemelte: az agrökológia egy másik fontos aspektusa a biodiverzitás megőrzése. A biológiai sokféleség megőrzéséről szóló nemzeti stratégia céljául azt tűzte ki: meg kell állítani a biológiai sokféleség csökkenését és az ökoszisztéma szolgáltatások további hanyatlását.
    A magyarországi fenntarthatóság példájaként említette Fazekas Sándor a méhészetet. Az öko-akcióterv sikereként ugyanis 2014 óta négyszeresére növekedett Magyarországon a méhcsaládok száma.
    A tanácskozás megnyitóján köszöntőt mondott José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója, aki arról beszélt, hogy egy marrakesh-i tanácskozásról érkezett Budapestre, és ott a döntéshozók leragadtak az adaptáció vagy a segítségnyújtás témájánál az éghajlatváltozással kapcsolatban.
    A főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az agroökológia segítségével egyszerre lehet támogatni a világ számos táján szegénységben élő családokat, családi gazdaságokat úgy, hogy azok alkalmazkodni tudjanak az éghajlatváltozás körülményeihez. Rámutatott ugyanakkor, hogy a mezőgazdaságban a továbbiakban már nem alkalmazhatók a hagyományos módszerek, innovatív technikákra és technológiákra van szükség, hogy az éghajlatváltozás hatásait kivédhesse a világ agráriuma, és megfeleljen a nagyobb élelmiszertermelés követelményeinek.