Tivadar napja van. | 2024.04.20

Alkotmánybírók - Kósa: törvényes volt a választás

2016-11-22 13:51:44

 

Törvényes, legitim volt az alkotmánybíró-választás - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Országgyűlés - a kormánypártok és az LMP támogatásával - megválasztotta az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és négy új tagját.

 

    Az MSZP szerint az alkotmánybíró-választás törvénysértő volt, mert a jelölőbizottság tagjainak száma - a szocialista delegált lemondása után - nem érte el a törvényileg előírt minimum létszámot.
    Kósa Lajos erre azt mondta: a jelölőbizottságról szóló országgyűlési határozat szerint attól, hogy egy frakció nem vesz részt a testületben, a bizottság munkája még teljesen szabályszerű.
    Az egész "hajcihő" csak azt mutatja, hogy a szocialisták az ország destabilizálásában, a demokrácia intézményrendszerének rombolásában érdekeltek - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy az MSZP-sek nem voltak hajlandók egy olyan alkotmánybíró-jelöltet sem megnevezni, akit támogatnának. A Jobbik pedig csak olyanokat javasolt, akiket a Fidesz nem tudott elfogadni - jegyezte meg.
    A megválasztott alkotmánybírákat úgy jellemezte: kikezdhetetlen a szakmai előéletük, hibátlan a pedigréjük.
    Szerinte a parlamenti ellenzék két részre bomlott: míg a "Molnár-Vona-Gyurcsány-tengely" mentén egy olyan csapat szerveződik, amely mindent megakadályoz, elutasít, addig az LMP-vel, bár "nem állt be a Fidesz mögé", fontos kérdésben meg lehet állapodni.
    Kósa Lajos a tájékoztatón kommentálta a kedden született megállapodást a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emeléséről, valamint a munkáltatói járulékok csökkentéséről. Magyarország erősödik, és meg kell kezdeni a bérek érzékelhető felzárkóztatását az európai uniós átlaghoz - mondta, úgy fogalmazva, hogy soha nem látott mértékben nő a minimálbér, ami szolgálja a versenyképességet, és segít a gazdaságnak is a magyar munkaerő megtartásában. Négy év alatt többet emelkedik a minimálbér, mint a szocialista kormányok nyolc éve alatt - jegyezte meg.
    A munkáltatói járulék csökkentését még a parlamentnek is meg kell szavaznia - jelezte -, ez decemberben fog megtörténni kivételes eljárásban.
    Szerinte a bérrendezés nem terheli túl a gazdaság szereplőit, ki tudják majd gazdálkodni, ráadásul a minimálbér-emelés az egész versenyszféra bérszínvonalát emelni fogja.
    A frakcióvezető kitért arra, hogy ha megvalósul ez a béremelés, akkor a nyugdíjakat is érezhetően tudják majd növelni. "Kétszer akkora nyugdíjemelést tudunk csinálni minimum, mint a korábbi időszakban" - mondta.
    A parlamentben kedden megszavazott őszi adócsomagból egyebek mellett azt emelte ki, hogy a baromfihús mellett minden baromfiterméknek 5 százalék lesz az áfája.
    A társasági nyereségadó tervezett csökkentéséről - amelyről még nem döntött a Ház - a politikus azt mondta, ennek igazi nyertesei nem a multinacionális cégek, hanem a magyar középvállalatok lesznek.
    A keddi határozathozatalok közül kiemelte azt is, hogy kártalanítják a Honvéd Egészségpénztár tagjait, ami a Buda-Cash botrány miatt szükséges. A hozamot, a kamatot nem fizetik vissza, de a tőkét pótolják - ismertette a döntést, amely körülbelül 22 ezer embert érint.
    A paramilitáris szervezetekkel kapcsolatos kérdésre Kósa Lajos arról beszélt, konkrét információk vannak arról, hogy az ilyen szervezetek némelyikével a Jobbiknak kapcsolata van. "Magam is tudok arról, hogy ilyen típusú szervezetnek megválasztott jobbikos képviselő az egyik vezetője" - jegyezte meg.
    A sajtótájékoztatón megkérdezték Halász Jánost, a Fidesz-frakció szóvivőjét a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közös, a műtárgyhasznosításról szóló javaslatáról. Az indítványra azért van szükség - részletezte -, mert a második világháborúban és az azt követő diktatúrában sok család műkincsét elkobozták, és ezek később sokszor állami tulajdonként "felbukkantak" például kisvárosi múzeumokban. Az előterjesztés alapján ha egy adott család igazolni tudja, hogy egy műtárgy az övék, akkor vissza lehet nekik adni hasznosításra és vagyonkezelésre. Halász János szerint csak néhány ilyen esetet kezelne a törvénymódosítás.