Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét tömegesen bocsátottak el állami alkalmazottakat

2016-11-22 07:37:12

 

Elbocsátottak 15 726 állami alkalmazottat kedden Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

 

    Az intézkedés alapján a haderőtől 1988, a csendőrségtől 403, a rendőrségtől pedig 7586 embert menesztettek. Törökországban azonban még mindig legalább 350 ezer katona és 205 ezer rendőr teljesít szolgálatot. Elbocsátottak további 5749 köztisztviselőt, a legtöbbet, 2696 embert a belügyminisztériumtól és tagszervezeteitől.
    Az érintettek a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával. Ankara a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalmat teszi felelőssé az államcsínykísérletért.
    Ugyanakkor kedden visszavettek munkakörébe 157 korábban elbocsátott közalkalmazottat.
    A keddi rendelet értelmében bezártak még 550 egyesületet, 19 magánkézben levő egészségügyi intézményt, valamint 9 sajtóorgánumot arra hivatkozva, hogy azok a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytatnak.
    A hatalomátvételi incidens után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, amelynek értelmében a kormány törvényerejű rendeletekkel irányít.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azt mondta: a rendkívüli állapot fenntartása Törökország hasznára válik, mert időre van szükség a terrorista csoportok fenyegetésének megszüntetéséhez.
    A feltételezett összeesküvők és támogatóik ellen indított átfogó vizsgálatok a haderő mellett - ahol a tábornoki kar mintegy 40 százalékát menesztették - főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.
    Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel - köztük ellenzéki újságírókkal és kurd politikusokkal -, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.