Csongor napja van. | 2024.04.16

Orbán: a jövő, az üzlet, a profit Közép-Európában van

2016-11-21 15:54:00

 A jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb üzleti fórumon. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a jó politikai kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a gazdasági együttműködés szempontjából.

     A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó alkalmából rendezett fórumon a magyar miniszterelnök kiemelte: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport (V4) lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.
    Hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer. Az elmúlt két-három évben Szerbia sikeresen konszolidálta pénzügyeit, gazdasága stabil lábakon áll, jó növekedési esélyekkel - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország 2010 után mélyről indult, de mára eljutott oda, hogy már az 5 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéshez szükséges eszközökről lehet beszélni, komoly gazdasági potenciál halmozódott fel az országban.    
    Orbán Viktor szerint aligha találni olyan időszakot a két nép történetében, amikor olyan kiegyensúlyozottak, erősek és barátiak voltak a kapcsolataik, mint most. Ez nem magától, vagy a szerencsének köszönhetően alakult így, sokan nagyon sokat dolgoztak ezért, köztük a szerb kormány és miniszterelnök is - tette hozzá.
    Felidézte: korábban nem sok reményre adtak okot a szerb gazdasági mutatók, de inkább egymás ismeretére kell hagyatkoznunk, és mi látjuk a másikban lakozó tehetséget, Magyarországról nézve Szerbia pedig mindig is lehetőségként élt bennünk.
    A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: "tegyék fel a térképre ismét Szerbiát", de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak - mutatott rá. 
    Közölte: az ország gazdasági növekedése így is tekintélyes, Magyarország pedig támogatja az uniós csatlakozását, amely újabb lehetőségeket nyit meg. Hosszú távon kiszámítható üzleti lehetőséghez jut, aki most a szerb piacon megveti a lábát - jelentette ki Orbán Viktor.
    A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy gazdaságfejlesztési eszközökkel segítik az együttműködést, így 61 millió eurós pénzügyi alappal, hitelkerettel támogatják a magyar-szerb gazdasági együttműködésben részt vevő cégeket, és ha a keret kimerül, akkor annak forrásait nagyságrendekkel is képesek megnövelni.
    A kormányfő úgy vélte, vége annak a korszaknak, amikor csak egymás rovására lehetett üzletet tető alá hozni, bátran lehet keresni a kapcsolatokat, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mindkét országnak előnyösek, ez már a visegrádi csoportban is látható.
    Orbán Viktor a szerb üzletembereknek azt mondta, hogy szeretnék, ha a szerb tőke megjelenne Magyarországon is, mert erre szükség van a hosszú távon békés és kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatokhoz. Úgy látja, hiányzik egy nagy kiemelt zászlóshajó projekt, de ha a Budapest-Belgrád vasútvonalat végre sikerül kivitelezési állapotba juttatni, az töltheti be ezt a szerepet, bátorítva a további beruházásokat is.
    A szerb kormányfő kifejtette: Szerbia az elmúlt két évben hatalmas fejlődést ért el a nemzetközi értékelések szerint is, sikerült csökkenteniük a bürokráciát, felgyorsították az engedélyek kiadását, lehetővé tették a gyorsabb üzletkötést. A szerb gazdaság jelentősen bővül, jövőre 3,5 százalékos növekedést terveznek - tette hozzá.
    Mint mondta, most a fejlesztés diverzifikálása a cél, a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalmat szeretnék növelni. A következő években fel szeretnének zárkózni Magyarországhoz és a hasonló országokhoz - magyarázta.
    A szerb kormányfő szerint fontos cél a beruházások vonzása. Országa legnagyobb előnyeként az olcsó, jól képzett munkaerőt említette, és kijelentette: itt vannak a legkedvezőbb feltételek a beruházásokra.
    Aleksandar Vucic egyúttal bátorította a szerb vállalkozókat a magyarországi beruházásokra, mert - mint mondta - ezzel erősítik a kétoldalú kapcsolatokat és a két ország közötti bizalmat.