Gedeon napja van. | 2024.03.28

Romániában a bukaresti sofőrök okoznak balesetet a leggyakrabban, a székelyföldiek a legritkábban

2016-11-21 11:07:15

 

A bukaresti gépkocsivezetők okoznak leggyakrabban, a Hargita és Kovászna megyeiek pedig a legritkábban közúti balesetet Romániában - közölte hétfőn a Digi 24 hírtelevízió, a biztosítási piacot is felügyelő pénzügyi felügyelet (ASF) egy területi elemzését ismertetve.

 

    Az ASF azokat a kárigényeket hasonlította össze megyei bontásban, amelyeket a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) felhasználásával fizettettek ki a biztosítókkal. A balesetek gyakorisága területi eloszlásának vizsgálatát az is megkönnyítette, hogy Romániában a gépkocsik rendszámából megállapítható, melyik megyében állították forgalomba őket.
    Az ASF tanulmánya nyomán a Digi 24 megállapította, hogy Romániában a bukarestiek a "legveszélyesebb" sofőrök: Bukarestben ugyanis a - kgfb-t magánszemélyként vásárló - gépkocsivezetők 6,8 százaléka okozott balesetet. Őket a Constanta és Iasi megyeiek követik 6,4, illetve 6,3 százalékkal.
    A "legbiztonságosabban" közlekedő sofőröknek a Hargita megyeiek bizonyultak, akiknek alig 2,8 százaléka okozott balesetet, míg a Kovászna megyei kgfb-k 3,2 és a Szilágy megyei kötvények 3,4 százalékára adtak be kárigényt.
    Az elemzés szerint a bukaresti balesetek nagyobb sűrűségére a fővárosi forgalom is magyarázatul szolgálhat. A Romániában forgalomban lévő mintegy ötmillió gépkocsi közül minden ötödiknek bukaresti rendszáma van.
    A cégek által vásárolt kgfb-nél némiképp különbözik a sorrend: a hivatásos gépkocsivezetők közül a Kolozs, Ilfov és Galati megyeiek okoztak leggyakrabban (11 százalék feletti arányban) balesetet, míg legritkábban a Calarasi, Krassó-Szörény, Botosani, és Hargita, Hunyad és Kovászna megyeiek (6 és 7 százalék között).
    A tanulmány arra is rámutatott, hogy míg az 1200 köbcentis hengerűrtartalom alatti motorral rendelkező járművek sofőrjeinek alig 3,8 százaléka, a 2500 köbcentisnél erősebb motorral rendelkező autók vezetőinek 7,9 százaléka okozott balesetet Romániában.