Sára napja van. | 2020.01.19 | MNB középárfolyam:

Több mint 250 ezer forintot zsarolt ki egy fiútól három fiatalkorú

2016-11-21 10:47:48

 

Zsarolás miatt vádat emeltek három fiatalkorú ellen, akiknek több mint 250 ezer forintot adott át egy fiú, miután megfenyegették, hogy bántják a testvérét - közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

 

    Ibolya Tibor közleménye szerint 2015 októberében az első- és a másodrendű vádlott - az akkor 16 éves és 17 éves fiú - a 16 éves sértettet először egy róla dohányzás közben készült fényképpel próbálta megzsarolni, ám mivel a fiú nem engedett a zsarolásnak, az egyik vádlott fenyegetően utalt arra, hogy a sértett bátyjának baja eshet. A fiú ekkor átadta nekik a nála lévő ötezer forintot.
    A vádlottak néhány nappal később az egyik közösségi oldalon folytatták a fenyegetést, amelynek hatására ebben az időszakban a sértett összesen mintegy 150 ezer forint értékben adott át nekik pénzt, illetve műszaki cikkeket.
    Ezután a fiatalkorúak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profilon keresztül vették fel a fiúval a kapcsolatot, és annak nevében elhitették vele, hogy az illető ismeri a zsarolóit, és pénzért cserébe el tudja intézni, hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak az akkor 14 éves harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte.
    A fiú összesen 90 ezer forintot adott át a találkozókon megjelent harmadrendű vádlottnak. Az utolsó pénzátadásnál - decemberben - azonban már jelen voltak a nyomozók, akik elfogták a vádlottakat.
    A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a fiatalkorú vádlottakat zsarolás bűntettével - az első- és a másodrendű vádlottat annak minősített esetével, vagyis súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással - vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte a vádiratban.
    A Fővárosi Főügyészség a közleményben arra kérte a szülőket, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel gyermekeik közösségi oldalakon való jelenlétét.