Emma napja van. | 2024.04.19

Osztrák államfőválasztás - A hasonló kultúrájú közép-európai államok szövetségét szorgalmazza a szabadságpárti elnökjelölt

2016-11-20 15:05:00

 

A hasonló kultúrájú közép-európai államok szövetségbe tömörítéséről beszélt Norbert Hofer osztrák szabadságpárti államfőjelölt a Dagens Nyheter svéd napilapnak adott interjújában.

 

    "Szövetségeseket keresek egy új modellhez" - mondta Norbert Hofer az interjúban, amelyet németül hétfőn közöl a Profil című osztrák gazdasági hetilap. Hofer lehetséges partnerként Magyarországot, Csehországot, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát és Horvátországot nevezte meg. Indoklása szerint ezekkel az országokkal a Monarchia idején már szövetségben volt Ausztria, és reményét fejezte ki, hogy talán megegyeznek az irányvonalról, így nagyobb súlyuk lesz majd az Európai Tanácsban.
    Hofer kilátásba helyezte, hogy amennyiben megnyeri az ausztriai államfőválasztást, az ellensúly kialakítását tekinti majd fő feladatának. 
    Norbert Hofer megválasztását támogatja az ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus volt cseh államfő. A politikus a hét végén egy bécsi konferencián volt vendég. Václav Klaus Csehország unióból való esetleges kilépését sem zárta ki és a tömeges bevándorlástól valamint ennek negatív következményeitől óvott. Meglátása szerint az eszmék és az értelmezések háborúja tombol már Európában.
    Szeptember közepén Hofer Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel találkozott Prágában. A két politikus a jelenlegi migrációs válsággal kapcsolatban megállapította, hogy álláspontjuk megegyezik. Zeman korábban olyan kijelentéseket tett, hogy a gazdasági menekülteket "deportálni" kellene Európából, ehhez "rendelkezésre állnak a hajók és a repülők", az akarat hiányzik csupán. 
    Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják, és a szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az FPÖ jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. A májusban tartott második forduló eredményét - amelyben Hofer szoros versenyben alulmaradt - megsemmisítette az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján, ezért kell megismételni a szavazást.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó