Béla napja van. | 2024.04.23

Romániai választások - Feljelentették a választók megvesztegetéséért a nacionalista PRU-t

2016-11-20 14:47:00

 

Az ügyészségnek és az állandó választási hatóságnak (AEP) kell kivizsgálnia Romániában, hogy a választók megvesztegetésének minősül-e az Egységes Románia Párt (PRU) internetes felhívása, amelyben a Romániában is népszerű árleszállítási akcióra, az úgynevezett Black Friday-re hivatkozva nyeremények ígéretével próbál híveket toborozni - közölte a Mediafax hírügynökség vasárnap.

 

    A feljelentést a Maros megyei választási bizottság küldte a vádhatóság és a AEP elé, miután a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő által alapított nacionalista párt Maros megyei képviselőjelöltje, Sergiu Astelean közösségi oldalán népszerűsítette a párt internetes oldalán napok óta olvasható felhívást.
    A PRU honlapján vasárnap is nyitóoldalon szerepelt még a Black Friday a PRU-nál című hirdetés, mely szerint a PRU "tehetősebb" tagjai november 18-ától kezdődően Samsung, Iphone, Huawei és egyéb márkájú okostelefonokat ajándékoznak a PRU más, beiratkozott vagy támogató tagjainak. A felhívás oldalán az érdekeltek azonnal kitölthetik a párthoz való csatlakozáshoz szükséges adataikat.
    A Digi 24 hírtelevízió szerint a PRU nemcsak az interneten, hanem a szociáldemokratáktól a PRU-ba átigazolt, különböző korrupciós ügyekben vádlottként szereplő Sebastian Ghita parlamenti képviselő és médiamágnás televíziójában is tág teret szentelt a "politikában premierszámba menő" fekete pénteki akciónak.
    A román büntető törvénykönyv szerint aki pénzt, vagy egyéb anyagi hasznot ígér, vagy ad egy választónak annak érdekében, hogy az egy bizonyos jelöltre, vagy jelöltlistára szavazzon, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel és a közügyektől való eltiltással sújtandó.
    Bogdan Diaconu 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként - kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett.
    A közvélemény-kutatások jelenleg nem tartják a PRU-t esélyesnek arra, hogy a december 11-i parlamenti választásokon meghaladja az ötszázalékos bejutási küszöböt.