Emma napja van. | 2024.04.19

Liberálisok: minden ötödik fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása

2016-11-20 11:16:00

 

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint minden ötödik magyar fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása, mivel a szakgimnáziumokban és szakiskolákban tanulók nem kapnak olyan ismereteket, amelyekkel stabilan boldogulhatnának későbbi életükben.

 

    Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek azt mondta: a kormány "elavult iparosításra koncentráló gazdaságpolitikájára" alapozva alakította át a szakképzést. Ennek - tette hozzá - teljes káosz lett a vége, mivel a tanterveket nem készítették el időben, a tanároknak ezért maguknak kell pótolniuk a rendszer hiányosságait.
    A szakgimnáziumok és szakiskolák tanulói annyira "lebutított" oktatást kapnak, hogy az nem biztosítja az átjárás lehetőségét a folyamatosan változó szakmákba - hangsúlyozta a liberális politikus.
    Pártja követeléseként Bősz Anett azt fogalmazta meg, hogy adjanak nagyobb szakmai önállóságot ezen intézmények igazgatóinak, racionalizálják a gyermekvédelmi szakszolgálatokat, a tantestületeknek legyen joguk az órarend szabad tervezésére, és növeljék a természettudományos tantárgyak és tanórák számát.