Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kormány támogatja a szorosabb szövetkezeti hitelintézeti integrációt

2016-11-18 15:30:00

 A kormány egyetért a középtávon csökkenő, majd megszűnő állami részvétel mellett működő, szorosabb szövetkezeti hitelintézeti integráció létrehozásával - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

    A kormány a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos előterjesztésére áttekintette a szövetkezeti hitelintézeti integráció lehetséges fejlődési irányait. Ennek alapján egyetértett egyebek mellett a mérethatékony intézményi rendszer elérésének szükségességével, illetve ennek érdekében a szövetkezeti hitelintézeti egyesülési folyamatok elősegítésével és támogatásával.
    Az integráció hatékonyabb irányítása érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete
prudenciális és a Központi Bank üzleti funkcióinak pontosabb elkülönítésére is szükség van.
    A feladatok közé sorolták, hogy a tízezernél kevesebb lakosú településeken működő szövetkezeti hitelintézetek vizsgálják meg, hogy milyen üzleti lehetőségeket biztosítana számukra, ha tevékenységüket postai szolgáltatások nyújtásával bővítenék, valamint megtartanák az önkormányzati számlavezetés lehetőségét.
    Ugyanezt várja  a kormány a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztostól is,  hogy a Magyar Posta közreműködésével vizsgálja meg a tízezer fő alatti településeken működő
postai szolgáltatóhelyek tekintetében annak lehetőségeit, hogy a pénzügyi intézmények postai szolgáltatásokat nyújtsanak.
    A folyamatok lezárása után integráció intézményrendszerét a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) , az integráció központi és kereskedelmi bankja, a Takarékbank, az FHB Jelzálogbank, valamint a szövetkezeti hitelintézetek alkotják - áll a kormányhatározatban.
    Ugyancsak szükséges a kormányhatározat szerint a szövetkezeti hitelintézeti szektor igényeihez illeszkedő korszerű, gazdaságosan üzemeltethető, a prudenciális megfelelést is biztosító, valamint az ügyfelek közös kiszolgálását támogató egységes informatikai rendszer kialakítása.