Tivadar napja van. | 2024.04.20

Pogácsás: egy évvel hamarabb kapják meg egyes önkormányzatok a fejlesztési forrást

2016-11-18 14:39:00

Az adósságkonszolidációban nem érintett települési önkormányzatoknak kiírt program keretében eredetileg a résztvevők egy része csak 2017-ben kapta volna meg a neki megítélt forrást, a gazdaság teljesítménye miatt azonban ezek az önkormányzatok is idén részesülnek támogatásban - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Pogácsás Tibort azzal kapcsolatban kérdezték, hogy - mint szerdán elmondta - lezárult az adósságkonszolidációban nem érintett települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatását célzó program, amelynek keretében 2014 óta 43 milliárd forintot kapott csaknem 1200 település.
    Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a program eredetileg négyéves lett volna, vagyis a résztvevők egy része csak 2017-ben kapta volna meg a neki megítélt forrást. Mivel azonban a gazdaság teljesítményének köszönhetően minden nyertes pályázó még idén megkapja a teljes összeget, hosszabb idő áll rendelkezésükre a tervezésre és megvalósításra. Ezekről 2018 végéig kell elszámolniuk az államnak - tette hozzá.
    Felidézte: a programban önkormányzati feladathoz - így utakhoz, önkormányzati épületekhez, óvodákhoz, iskolákhoz, munkahelyteremtéshez - kapcsolódó fejlesztéssel, felújítással lehetett pályázni. A kiírásban szorgalmazták az energiamegtakarítási célú programokat. Volt olyan önkormányzat, amely ipari park előközművesítésére, és olyan is, amely műemlék jellegű épület közcélú használatba vonásához használta fel a forrást - jegyezte meg.