Emma napja van. | 2024.04.19

Nicolas Sarkozy méltatlannak talált egy kérdést a jobboldali elnökjelöltek tévévitájában

2016-11-18 07:09:21

 

Nicolas Sarkozy volt francia államfő "méltatlannak" találta, hogy a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos törvénytelen líbiai finanszírozásáról kérdezte a műsorvezető csütörtök este a francia jobboldal elnökjelölt-állító választása előtti utolsó, harmadik tévévitában. A BFM hírtelevízió felmérése szerint a hét jelölt közül a nézők Francois Fillon volt miniszterelnököt találták a leginkább meggyőzőnek.

 

    "Ezt a méltatlanságot! A közszolgálati csatornán vagyunk. Nem szégyelli magát, hogy egy börtönben ült embert idéz, akit számos alkalommal elítéltek rágalmazásért, és aki egy hazudozó?" - mondta Nicolas Sarkozy, amikor David Pujadas, a France2 közszolgálati televízió vezető politikai újságírója megkérdezte az exelnököt, hogy kapott-e Ziad Takieddine francia-líbiai üzletember közvetítésével támogatást Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől. 
     A francia fegyverszállítási ügyekben sokáig közvetítőként fellépő Ziad Takieddine csütörtöki kihallgatásán megerősítette, hogy 2006-ban és 2007-ben három alkalommal adott át pénzzel teli bőröndöt, összesen 5 millió eurót Nicolas Sarkozynak, aki akkor belügyminiszter volt, illetve akkori kabinetfőnökének, Claude Guéant-nak. Azt viszont nem tudta bizonyítani, hogy a pénz tényleg a 2007-es elnökválasztási kampány finanszírozására szolgált.
    Nicolas Sarkozy az először több mint három éve elhangzott vádakat korábban többször is határozottan tagadta, legutóbb a Le Figaro című konzervatív napilapban csütörtökön megjelent interjúban, de a tévévitában nem volt hajlandó az újságíró kérdésére érdemben válaszolni. 
    Az ügyben a párizsi ügyészség 2013 áprilisában indított előzetes vizsgálatot egyebek mellett korrupció, befolyással való üzérkedés, hamisítás és pénzmosás gyanúja miatt. 
    A hét jobboldali elnökjelölt-aspiráns - hat férfi és egy nő - utoljára vitázott az előválasztás vasárnapi első fordulója előtt. 
    A felmérések szerint az esélyesek listáját két éve a 71 éves Alain Juppé, Bordeaux polgármestere vezeti, aki Nicolas Sarkozy államfősége idején külügyminiszter volt, 1995 és 1997 között pedig az akkori jobboldali kormány miniszterelnöke. Szorosan mögötte halad a felmérések szerint Nicolas Sarkozy, és a mezőnyből sokáig kiemelkedő duót az elmúlt héten valamennyi felmérés szerint megközelítette Francois Fillon, aki Sarkozy elnöksége idején, öt éven át, a kormányt vezette. 
    A csütörtöki több mint kétórás, nagyobb összecsapások nélküli, technikai jellegű tévévitában - amelyben az amerikai elnökválasztás eredményétől Franciaország szíriai szerepvállalásán keresztül a francia oktatás helyzetéig, számos kérdésben fejtették ki egy-egy perces időkeretben a jelöltek az álláspontjukat - a tévénézők 33 százaléka Fillont találta a legmeggyőzőbbnek a BFM hírtelevízió gyorsfelmérése szerint. Alain Juppét a nézők 32, Nicolas Sarkozyt pedig 18 százaléka ítélte meg a legjobbnak. A kizárólag a jobboldali választók véleményét tükröző felmérés szerint is Fillon lett a győztes 39 százalékkal, Sarkozy 26, míg Juppé 25 százalékot kapott. 
    A november 20-án és 27-én megrendezendő jobboldali előválasztások tétje jelentős, hiszen a belviszályban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált Franciaországban az elmúlt kormányzási időszakban. Így az előválasztások győztese jó eséllyel a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet Le Pennek választásról választásra nő a támogatottsága, egyes - szélsőségesnek tartott - nézetei miatt a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenesnek tűnik az útja az államfői székig.