Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belgrádban előkészítették a hét végén kezdődő magyar-szerb kormánycsúcsot

2016-11-17 19:58:00

 

A magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság társelnöki ülésén csütörtökön Belgrádban előkészítették a hét végén kezdődő magyar-szerb kormánycsúcsot, amelyet a dél-szerbiai Nisben tartanak. 

 

    A közös kormányülés lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar vállalatok figyelmét felhívják a dél-szerbiai beruházási lehetőségekre - hangsúlyozta Goran Knezevic szerb gazdasági miniszter a találkozót követően. 
    Szerbia és Magyarország gazdasági struktúrája kompatibilis - fogalmazott, majd hozzátette: a két ország közötti gazdasági együttműködés eredményesen működik, és fejlődési tendenciát mutat a jövőre is. "Magyarország Szerbia legjobb és legmegbízhatóbb partnere" - szögezte le a szerb gazdasági miniszter. 
    Nagyobb együttműködés tapasztalható a közúti és vasúti szállítás tekintetében, és kiemelten fontos a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása - tette hozzá. 
    A következő évben várhatóan tovább nő a kereskedelmi áruforgalom a két ország között - hangsúlyozta Goran Knezevic, és ebben a szerb exportnak is nagy szerep jut.
    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország Szerbiát gazdasági, energetikai és biztonsági szempontból egyaránt stratégiai partnerének tekinti. Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia európai integrációjának - szögezte le. 
    "Meggyőződésünk, hogy Szerbia eddigi teljesítményével kiérdemelte a tagságot. A szomszédos országok közül Szerbia biztosítja a legszélesebb körű jogokat a magyar kisebbségnek" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy éppen ezért Budapest visszautasít minden olyan szándékot, amely bírálná Szerbia kisebbségpolitikáját. 
    "Hálásak vagyunk a szerb kormánynak, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy a magyar kormány megvalósítson egy vajdasági gazdaságfejlesztési programot" - emelte ki belgrádi sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az idén több mint 3 milliárd forintnyi támogatást utalt át Magyarország a vajdasági vállalatok számára. 
    A vasárnap kezdődő nisi közös kormányüléssel kapcsolatban kijelentette, hogy azon főként gazdasági témákról lesz szó, és az OTP megnyitja Nisben legújabb regionális központját. 
    A magyar és a szerb kormány két éve Belgrádban, tavaly pedig Budapesten tartott együttes ülést.