Tivadar napja van. | 2024.04.20

A magyar-szerb kormánycsúcs előkészítéséről tárgyalt Szijjártó Péter Belgrádban 

2016-11-17 16:12:00

 A dél-szerbiai Nisben vasárnap kezdődő magyar-szerb kormánycsúcs előkészítéséről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Goran Knezevic szerb gazdasági miniszterrel csütörtökön Belgrádban a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság társelnöki találkozójának keretében.

    Szijjártó Péter a találkozót követően a sajtónak elmondta, hogy Szerbia Magyarország számára gazdasági és biztonsági szempontból is stratégiai partner, ezért Budapest továbbra is támogatja Belgrád európai integrációját. Úgy fogalmazott: Magyarország ahogy eddig is, ezután is azon lesz, hogy a szerbek csatlakozási folyamata minél gyorsabb legyen.
    Kiemelte, hogy a Kárpát-medencében a magyar nemzeti közösségek jogait Szerbiában biztosítják a legszélesebb körben, a nyugat-balkáni ország nemcsak az európai elvárásoknak megfelelő kisebbségi jogokat biztosítja a magyar kisebbség számára, hanem annál jóval többet is.
    A két ország gazdasági kapcsolatai szempontjából fontos, hogy a szerb fél nem emelt semmiféle kifogást az ellen, "hogy kifejezetten a Vajdaságra koncentrálva a magyar kormány egy gazdaságfejlesztési tervet hajtson végre" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Kifejtette, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 2018-ig 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány a vajdasági magyar gazdasági szereplőknek, emellett pedig 30 milliárd forint értékben vehetnek igénybe kedvezményes kamatozású hitelt.
    Kiemelte, hogy a pályázat első két fordulójának keretében 3 milliárd 30 millió forint értékben több mint 2400 pályázatot támogatott a magyar kormány. A pályázatok a mezőgazdaság, az idegenforgalom, valamint a kis- és közepes vállalkozások területét érintik. "Az a filozófiánk, hogy a magyar nemzeti közösségeket a lakóhelyükön, otthonaikban kell megerősíteni, és ahhoz, hogy ezek a közösségek erősek legyenek, gazdasági erőt is a rendelkezésükre kell bocsátani" - fogalmazott Szijjártó Péter.
    A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy a magyar kormány olyan gazdasági intézkedéseket hozott, amelyek nyomán a két ország kereskedelmi együttműködése tovább tud bővülni. Az utóbbi időszakban három Nemzeti Kereskedőház nyílt Szerbiában: Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán, emellett Belgrádban megnyílt az Eximbank képviselete.
    Az új határátkelők megnyitása nyomán a tavalyi kereskedelmi forgalmi rekordhoz képest - amely 1,8 milliárd eurót tett ki - augusztus végéig újabb majdnem 5 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, és a magyar export meghaladta a 840 millió eurót. Jövőre Bácsszentgyörgynél, azt követően pedig Kübekházánál nyílik új átkelő - ismertette a terveket a miniszter.
    Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőn Nisben a magyar-szerb kormányzati csúcs alkalmából megnyílik az OTP új regionális központja. A magyar befektetésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a Mol továbbra is a második legfontosabb szereplő a szerbiai üzemanyag-kereskedelmi piacon, a Richter pedig folyamatosan növeli piaci részesedését. Ezeken felül megállapodás született arról, hogy a Magyar Villamosművek és a szerb villamosenergia-ipari vállalat a jövőben még szorosabban együttműködik egymással.
    A legfontosabb beruházási együttműködés a Budapest-Belgrád vasútvonal, amely a két héttel ezelőtti rigai Kína-Közép-Kelet-Európa találkozón is nagy hangsúlyt kapott. Létrejött az a kínai-magyar vegyesvállalat, amely a beruházás magyarországi szakaszának lebonyolítója lesz, a MÁV már meg is bízta a vállalatot a munkával. Emellett megkezdődtek a hiteltárgyalások a kínai Eximbankkal. A tervek szerint márciusban kiírják a magyar szakaszra vonatkozó fővállalkozói pályázatot, és ha a hiteltárgyalások lezárulnak, júniusban megkötik a szerződést a fővállalkozóval.
    Szijjártó Péter sikernek nevezte, hogy benyújtották a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújítására vonatkozó uniós pályázatot.