Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hetvenötmillió forint műsortámogatást kapnak vidéki rádiók a médiatanács döntése értelmében

2016-11-17 16:02:00

 Hetvenötmillió forintot kapnak vidéki rádiók, Hódmezővásárhelytől Szentendréig huszonöt műsor nyert el egy éven át tartó támogatást a Magyar Média Mecenatúra program részeként a médiatanács e heti döntése alapján - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

    A testület emellett a többi között nyertesnek nyilvánította a Karcag FM és a kiskunfélegyházi Rádió Smile pályázatát a vidéki kisközösségi rádiós frekvenciás eljárásban, elfogadott egy szombathelyi és egy velencei pályázati felhívást, közzétette a hajdúböszörményi kiírás tervezetét, hozzájárult a Mária Rádió három vidéki jogosultságának összevonásához, valamint figyelmeztetést adott egy szabálytalanul megjelenített osztott képernyős tévéreklám miatt - sorolták a döntéseket.
    A médiatanács összesen hetvenötmillió forint támogatáshoz juttatott helyi, körzeti és kisközösségi rádiós pályázatokat a rendszeresen jelentkező műsorok finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei eljárásának harmadik fordulójában. A kereskedelmi és közösségi rádiók 62,5, míg a kisközösségiek 12,5 millió forintot kapnak.
    Hírműsor kategóriában a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió debreceni, sátoraljaújhelyi és miskolci adója, az ugyancsak miskolci Csillagpont Rádió, az egri FM7, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a békéscsabai Mega Rádió, az Érd FM, a Rádió Dabas, a Fehérvár Rádió, valamint a hódmezővásárhelyi Rádió 7 pályázott sikerrel - írták.
    Szolgáltató magazin kategóriában is támogatáshoz jutott a Rádió 7, a Mega Rádió és az Érd FM, hozzájárulnak továbbá a székesfehérvári Alpha Rádió, a Bajai Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Berettyó Rádió, a kiskunmajsai Sirius Rádió, a pécsi Rádió 1, a kalocsai Korona Rádió és a Rádió Szarvas költségeihez.
    Úgy fogalmaztak, hogy a médiatanács a szolgáltatók sokszínűségének elkötelezett támogatója, pályázataival évek óta segít a stúdióknak, és a célja a jövőben is az, hogy tevékenységével hozzájáruljon a hallgatók tájékozódásához helyi ügyekben.
    A grémium a vidéki kisközösségi rádiós eljárásban Karcagon a Karcag FM tervével pályázó Kun-Média Kft.-t, Kiskunfélegyházán a Rádió Smile tervével pályázó Mosoly Média Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A Sárvár 96,5 MHz rádiós frekvencia eljárása tartalmi vizsgálatának részeként a médiatanács hiánypótlásra hívta fel az egyedüli pályázót, a Sárvári Média Nonprofit Kft.-t, amelytől felvilágosítást is kér - közölte az NMHH.
    Véglegesítették a Szombathely 88,4 MHz és a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz pályázati felhívásának szövegét, a dokumentumok csütörtöktől, illetve péntektől olvashatóak a mediatanacs.hu honlapon. A 72 ezer fős vételkörzetű szombathelyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítására, valamint a 60 ezer fős vételkörzetű velencei frekvencia kereskedelmi hasznosítására szóló pályázati ajánlatokat január közepén lehet majd benyújtani.
    A 30 ezer fős vételkörzetű, kereskedelmi hasznosítású Hajdúböszörmény 98,9 MHz pályázatifelhívás-tervezetének elfogadott szövege szintén csütörtöktől olvasható a honlapon - tették hozzá.
    A médiatanács helyt adott annak a kérelemnek, hogy a Mária Rádió esztergomi, piliscsabai és dömösi adóinak jogosultságait a szolgáltató november 15-től összevonja.
    Hangsúlyozták azt is: júniusban a TV2 időjárás-jelentésében kilencszer nem elég jól látható módon tüntették fel egy sörhirdetés reklámjellegét az osztott képernyős megjelenítéskor, ezért a médiatanács figyelmeztette a szolgáltatót a szabályok betartására.
    A grémium határozott továbbá a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség piacfelügyeleti eljárást és médiapiac-ágazati vizsgálatot kezdeményező beadványáról, amelyet az RTL Klub és a TV2 műsorterjesztési díjainak bevezetésével összefüggésben terjesztettek elő. A döntés szerint nem indítanak ilyen eljárást, illetve vizsgálatot, mivel a kifogásolt piaci sajátosságokat jogvitás eljárásban kell kezelni. A szövetségnek a témában korábban benyújtott kérelme alapján jelenleg folyik egy bírósági eljárás - olvasható a közleményben.